Bez pomirenja u regionu nema ni trajnog mira

Povodom 21. septembra – Međunarodnog dana mira, Centar za građansko obrazobanje (CGO) poziva sve subjekte društva da ulože sistemske napore kako bi razvijali pojedince i društvo koji teže nenasilnom rješavanju sukoba i izgradnji društva pravednih odnosa.

Oružani sukobi, koji su se desili tokom devedesetih godina prošlog vijeka, destabilizovali su prostor država bivše Jugoslavije. Posljedice tih narušenih odnosa i danas se osjećaju u društvima koja nijesu daleko odmakla u procesu pomirenja. Stoga je važno uspostaviti punu istinu o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedesetih, imenovati sve civilne i vojne žrtve i ustanoviti činjenice o okolnostima u kojima su ovi ljudi izgubili svoje živote. Takođe, neophodno je popisati sve logore koji su postojali na području bivše Jugoslavije između 1991. i 2001. Jedino tako se može doći do pune istine bez koje nema istinskog pomirenja, ali ni trajnog mira na ovim prostorima.

CGO - Bez pomirenja u regionu nema ni trajnog mira

CGO, kao referentna članica Koalicije za REKOM u Crnoj Gori, kontinuirano radi na tome da u javnom diskursu održi teme pomirenja i suočavanja sa prošlošću, kao važnim mehanizmima za uspostavljanje trajnog mira, na prostoru bivše Jugoslavije.  U okviru projekta Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – podrška REKOM-u a nakon javnog konkursa, dodijeljena su sredstva za 22 organizacije civilnog društva u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Hrvatskoj za sprovođenje projekata koje se odnose na jačanje perspektive za pomirenje u regionu kroz utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima, uključivanje civilnog društva i šire javnosti u napore usmjerene ka pomirenju i pamćenju, kao i podršku Inicijativi za REKOM. Konkurs za Kosovo i Sjevernu Makedoniju je u toku. Time Koalicija za REKOM jača regionalnu mrežu za pomirenje te insistira na uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa i pomirenju kao preduslovu održive regionalne bezbjednosti i saradnje.

Podsjećamo da se, u cilju uspostavljanja trajnog mira Koalicija za REKOM, zalaže za osnivanje REKOM-a – Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih pravapočinjenih na prostoru bivše Jugoslavije od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001.  Vjerujemo da je ovo važno kako zbog žrtava i njihovih porodica, tako i zbog postavljanja zdravih osnova na  kojima treba da se razvija društvo funkcionalne vladavine prava kojem stremimo.

Međunarodni dan mira obiljeležava se 21. septembra, a na osnovu Rezoluciju 36/67 koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija. Povodom ovog Međunarodnog dana UN su usvojile i prijedlog da se na isti dan obilježava i Svjetski dan prekida vatre i Dan bez nasilja “kako bi zemlje članice i cijelo čovječanstvo posvetili određeno vrijeme promovisanju ideala mira i izkazivanja posvećenosti miru pozitivnim primjerima, na sve moguće načine“.

Tamara Milaš, saradnica na programima