Novinari su ključni saveznici u borbi za pravednije društvo

Uoči 23. januara – Dana novinara Crne Gore, Centar za građansko obrazovanje (CGO) čestita svim novinarima/kama u Crnoj Gori na istrajnosti da u teškim vremenima za svoju profesiju doprinose borbi protiv korupcije, afirmaciji ljudskih prava i sloboda, kao i izgradnji demokratske političke kulture. Medijske slobode su temelj svakog otvorenog društva, a novinari/ke ključni u demokratskim promjenama.

U društvenom ambijentu gdje se često sudaraju koncept slobode i pokušaji njenog ograničenja, posebno je važno da novinari/ke ne podlegnu bilo kakvim oblicima cenzure ili autocenzure. Njihov cilj mora biti snaženje kredibiliteta profesije kroz odupiranje i unutrašnjim i spoljnim manipulacijama različitih interesnih krugova.

Važno je naglasiti da se novinari/ke još uvijek bore za bolji radno pravni status i uslove za rad koji su daleko ispod nivoa koji ta profesija zaslužuje.

Posebno je važna i uloga novinara/ki da u vremenima poplave medijskih manipulacija, dezinformacija, lažnih vijesti, senzacionalizma i borbi za klikove svom poslu pristupaju odgovorno i u skladu sa novinarskom etikom. Na taj način oni su najbolja brana zaštiti medijskog profesionalizma.

Vlada Crne mora mnogo više uraditi kako na unaprijeđenju položaja novinara, tako i na njihovoj zaštiti poštovanjem standarda i najboljih praksi država članica EU. To uključuje i oslobađanje medijskog tržišta uslijed neprimjerenih uticaja vlasti, brze i efikasne istrage napada na novinare, ali i sistemski pristup pitanjima poput lažnih vijesti kroz osnaživanje medijske pismenosti.

Kredibilitet profesije se gradi na osnovu nezavisnog, objektivnog, tačnog i pravovremenog izvještavanja. Sloboda izražavanja je neotuđivi i fundamentalni dio razvoja profesionalnih standarda i kritičkog stava medija prema različitim akterima i pojavama. Stoga će se CGO i dalje truditi da pomogne u izgradnji društva u kojem će Dan novinara Crne Gore biti povod za zadovoljstvo, a ne brigu.

Damir NIKOČEVIĆ, koordinator za razvoj u Centru za građansko obrazovanje (CGO)