Okolnosti koje zahtijevaju naglašeno društveno odgovorno poslovanje i poštovanje prava potrošača

Povodom 15. marta – Međunarodnog dana zaštite potrošača, Centar za građansko obrazovanje (CGO) apeluje na sve tržišne subjekte da djeluju u skladu sa zakonskim, ali i etičkim principima u poslovnoj praksi. Ovo je posebno važno u situaciji kada se uvode posebne mjere u pravcu prevencije koronavirusa, a sve u cilju očuvanja javnog zdravlja.

Okolnosti koje zahtijevaju naglašeno društveno odgovorno poslovanje i poštovanje prava potrošača

Građani su se ovih dana suočili sa naglim skokom cijena u marketima i apotekama, ali i nerealnim cijenama pojedinih proizvoda na trgovačkim internet portalima, kao i lažnim oglašavanjima proizvoda koji mogu pomoći u prevenciji ove opasne zarazne bolesti. Duboko vjerujemo da kao odgovorno društvo možemo puno uraditi na spriječavanju drastičnih razmjera pandemije koronavirusa. Stoga, pozivamo sve trgovačke subjekte u Crnoj Gori da ne zloupotrijebljavaju strah građana i neizvedenost zakonodavnog okvira koji reguliše pitanje rasta cijena, već da u skladu sa principima dobrih praksi i pojačane društvene odgovornosti ne povećavaju cijene onih proizvoda za kojima u ovom trenutku postoji povećana potražnja građana.

Svi tržišni subjekti se moraju odnijeti etički i odgovorno u ovoj situaciji i profit im ne smije biti na prvom mjestu. Apelujemo i na sve tržišne subjekte da, ukoliko su u mogućnosti, pomognu kroz obezbjeđivanje određenih povoljnosti svojim korisnicima/potrošačima i tako olakšaju ukupno funkcionisanje društva uslijed nastalih vanrednih okolnosti. To može doprinijeti jačanju zajednice i naporima koje relevantne institucije preduzimaju u cilju suzbijanja koronavirusa.

Zaštita potrošača je jedna od politika kroz koju se mjeri i crnogorski put ka Evropskoj uniji kroz pregovaračko poglavlje 28 – Zaštita potrošača i zaštita javnog zdravlja, iz čega proizilaze i obaveze za tržišne subjekte da primjenjuju zakon, etičke principe i najbolje prakse. U suprotnom, očekujemo od nadležnih institucija da, u skladu sa međunarodnim standardima i relevantnim nacionalnim zakonodavstvom, djeluju represivno prema svima koji ne poštuju prava potrošača.

Međunarodni dan zaštite potrošača je ustanovljen odlukom Ujedinjenih nacija i obilježava se od 1983. godine. Porijeklo ima u Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine. Ovaj dan predstavlja i priliku za zagovaranje temeljnih prava svih potrošača i za postavljanje zahtijeva da se ta prava efektivnije poštuju.

Tamara Milaš, koordinatorka programa Ljudska prava u CGO-u