Odluke koje se tiču nevladinog sektora donositi u širokim konsultacijama sa organizacijama civilnog društva

Koalicija NVO Saradnjom do cilja danas je uputila pismo premijeru Markoviću u vezi za inicijativom jedne NVO oko prenamjene sredstava opredijeljenih NVO sektoru za 2020.godinu.

VLADA CRNE GORE
PREDSJEDNIKU VLADE g. Dušku Markoviću

Poštovani g-dine Markoviću,

Obraćam vam se u ime Koalicije NVO – Saradnjom do cilja, a u vezi sa inicijativom jedne nevladine organizacije da Vlada “hitno donese odluku da se sredstva namijenjena NVO sektoru za 2020 godinu, kroz pozive ministarstava u značajnoj mjeri opredijele za aktivnosti koje mogu pomoći otklanjanju posledica moguće epidemije virusa COVID 19, za nabavku potrebne medicinske opreme, povratak građana Crne Gore, kao i za projekte NVO u cilju suzbijanja posledica od epidemije virusa», uz apel da se bilo koja odluka Vlade, koja se odnosi na nevladin sektor, donosi isključivo u širim konsultacijama sa organizacijama civilnog društva, a koje se, u slučaju potrebe, mogu organizovati i u novonastalim okolnostima.

Predložena incijativa, podrazumijevala bi kršenje Zakona o nevladinim organizacijama, te  bilo kakva odluka u ovom smjeru zahtijevala bi  širi konsenzus i valjanu argumentaciju. Po već iskazanom većinskom opredjeljenju unutar sektora, ovakva mjera može nanijeti veliku štetu korisnicima servisa koje pružaju nevladine organizacije, ali i čitavom NV sektoru. Podsjećamo da se civilni sektor smatra četvrtim stubom demokratije. Stoga, podržavanje ukidanja zakonom definisanog budžetskog finansiranja projekata i programa NVO-a bilo bi kao da se podrži prijedlog da se ukine finansiranje sudstvu, Skupštini ili Vladi.

Izuzetno je važno da i u ovoj situaciji imamo model komunikacije koji će se nastaviti i nakon rješavanja teške krize u kojoj se svi nalazimo. Vjerujemo da ta komunikacija treba da bude zasnovana na modelu inkluzivnih konsultacija, kojima ste i lično doprinijeli u poslednjih godinu dana.

Uz veliko razumijevanje situacije u kojoj se naša država nalazi, uslijed opasnosti od širenja epidemije virusa COVID 19, članice Koalicije “Saradnjom do cilja”, a sigurni smo  i najveći dio civilnog društva svoje aktivnosti  i volontere već stavljaju na raspolaganje društvu u ovim vanrednim okolnostima, te svoje značajne komunikacione kanale stavljaju u službu adekvatnog informisanja javnosti o ovom pitanju i distribucije informacija i apela nadležnih institucija. Nemamo sumnji  da će civilno društvo i u ovoj situaciji pokazati solidarnost, humanost i saradnju, u skladu sa svojim kapacitetima i mogućnostima.

Koalicija NVO Saradnjom do cilja trenutno okuplja 100 nevladinih organizacija iz čitave Crne Gore i predstavlja najveću organizovanu koaliciju NVO u Crnoj Gori.

S poštovanjem,

Ana Novaković Đurović, predsjednica Upravnog odbora Koalicije NVO Saradnjom do cilja

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je član Koalicije NVO Saradnjom do cilja, i u tom kapacitetu ima i predstavnika u UO.