Počinje kampanja – SREBRENICA 25: ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA

Centar za tranzicijsku pravdu SENSE je, u saradnji sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO), a povodom 25-te godišnjice srebreničkog genocida okupio koaliciju od 15 organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuo kampanju – SREBRENICA 25: ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA   #VirusPoricanja #DenialVirus.

Počinje kampanja - SREBRENICA 25: ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA

Kampanja započinje sljedeće nedjelje, i to od utorka 7.  jula 2020. u 17 sati otvaranjem multimedijalne izložbe u prostorijama SENSE Centra u Puli, uz live streaming, i traje do 11. jula, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica. Izložba kojom kampanja započinje zasniva se na internetskom narativu Srebrenica: genocid u osam činova.

Kampanja će se odvijati istovremeno i na internetu – društvenim mrežama i portalima – i u izložbenim prostorima (prema programu kojeg šaljemo u prilogu), a svi navedeni video materijali biće online prikazani na društvenim mrežama organizacija uključenih u kampanju.

Svi materijali koji će biti prikazani tokom kampanje dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2000 izvještaja sa “srebreničkih suđenja” pred MKSJ-om, kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuje kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. godine u Srebrenici.

Ovo je do sada najveća regionalna kampanja organizacija civilnog društva s ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije a odvijaće se pod hashtagom #VirusPoricanja #DenialVirus.