Sjutra počinje kampanja – SREBRENICA 25: ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA

Centar za građansko obrazovanje (CGO) obaviještava javnost da će se sjutra, u utorak 7. jula 2020. godine, s početkom u 17.00 h u pulskom SENSE Centru za tranzicijsku pravdu, Danteov trg 3/1 otvoriti multimedijalna izložba “Srebrenica: genocid u osam činova”. Izložba se temelji na istoimenom interaktivnom narativu http://srebrenica.sensecentar.org a uključiće i izložbu fotografija „Krici iz masovnih grobnica“, fotografa Tima Lovelessa.

Izložbu će putem video obraćanja otvoriti predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS), nasljednik MKSJ-a, sudija Carmela Agius i glavni tužilac MRMKS-a Serge Brammertz, uz online obraćanje i Munire Subašić, ispred Majki Srebrenice i predsjednika SENSE Pula, Mirka Klarina. Predstavnici/e grada Pule, Istarske županije i manjinskih organizacija, takođe, će učestvovati u programu otvaranja.

Sjutrašnje otvoranje izložbe predstavlja i početak velike regionalne kampanje povodom 25-e godišnjice srebreničkog genocida, koju vodi SENSE zajedno s koalicijom više od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova pod nazivom: SREBRENICA 25: ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA  #VirusPoricanja #DenialVirus.

Kampanja će trajati od 7. do 11.  jula, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica, a odvijaće se istovremeno i na internetu – društvenim mrežama i portalima – i u SENSE centru u Puli prema programu koji se nalazi u priloguSvi materijali koji će biti prikazani tokom on line kampanje i u SENSE centru u Puli dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2000 izvještaja sa “srebreničkih suđenja” pred MKSJ-om (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju), kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuje kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici.

Ovo je do sada najveća regionalna kampanja organizacija civilnog društva s ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, a odvijaće se pod hashtagom #VirusPoricanja #DenialVirus.

Otvaranje izložbe i početak kampanje pratite putem kvalitetnog live streama sutra, 7.7.2020. s početkom u 17h00, na linkovima:

You Tube SENSE https://www.youtube.com/watch?v=qfMH3-aqwv8&feature=youtu.be
Facebook SENSE https://web.facebook.com/SENSETJC/posts/3764991253527268?_rdc=1&_rdr

Mirko Klarin, SENSE
Eugen Jakovčić, medijskii koordinator kampanje
Tamara Milaš, CGO