NKT da pojasni moraju li maske imperativno da nose svi

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je tražio od Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) hitno pojašnjenje mjere obaveznog nošenja zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom. Ta mjera je bila prvo na snazi u nekim opštinama, uključujući i Glavni grad Podgoricu, a od danas i u čitavoj Crnoj Gori.

U zvaničnim objavama stoji da se nošenje zaštitnih maski primjenjuje na sve, uključujući i djecu stariju od sedam godina, a jedini navedeni izuzeci su plaže i nacionalni parkovi pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mjera, kao i porodični stambeni prostor.

NKT treba da pojasni da li učesnici javnih skupova i gosti na televizijama moraju da nose maske, a s obzirom da je veliki broj onih koji to ne čine. Postavlja se pitanje da li su maske obavezne u takvim okolnostima, odnosno da li postoje izuzeća koja nijesu jasno naznačena i javnosti poznata.

Kako se radi o događajima u javnom prostoru, o kojima se medijski izvještava i čije poruke dopiru do širokog auditorijuma, upravo ti učesnici moraju biti primjeri društvene odgovornosti i poštovanja mjere obaveznog nošenja maske radi očuvanja javnog zdravlja, umjesto da promovišu suprotno.

Očekujemo da NKT, radi dosljednog poštovanja ove mjere, istu precizira, ali i da uputi javni apel organizatorima bilo koje vrste okupljanja da obezbijede poštovanje ove mjere kada su domaćini.

 

Tamara Milaš, koordinatorka programa Ljudska prava