Dobra odluka premijera da negator genocida u Srebrenici ne bude ministar pravde

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozdravlja odluku premijera Zdravka Krivokapića da smijeni aktuelnog ministra pravde Vladimira Leposavića, koji je negirao da se u Srebrenici dogodio genocid, a ujedno i obesmislio obavezu Crne Gore da poštuje odluke međunarodnih sudova, poput Haškog tribunala, kao i obavezujuće međunarodne dokumente.

Izjava Leposavića je nesumljivo napravila ogromnu štetu Crnoj Gori na unutrašnjem i spoljašnjem planu i logično je bilo da sam podnese ostavku. Kako on taj nivo odgovornosti sam nije demonstrirao, CGO cijeni odgovornom odluku premijera Krivokapića da ga smijeni, odnosno da pokrene taj postupak prema Skupštini Crne Gore za koju vjerujemo da će imati dovoljnu podršku.

Podsjećanja radi, CGO je prošle sedmice uputio apel Vladi Crne Gore, da hitno smijeni ministra pravde Leposavića, ukoliko sam ne podnese ostavku, ali i poslanike Skupštine Crne Gore da to urade u okviru svojih nadležnosti. Negiranjem zločina, manipulacijom brojkama, potpirivanjem uzavrele atmosfere u crnogorskom društvu ne prekida se ciklus nasilja, već se stvara pogodno tlo za neka nova nasilnička posrnuća.

CGO izražava nadu da će premijer za novog ministra ovog resora predložiti lice koje će imati odgovarajuće profesionalne reference, ali i temeljne humanističke i građanske vrijednosti neophodne za razvoj kulture ljudskih i manjinskih prava, pošteno suočavanje sa prošlošću, dinamiziranje napretka Crne Gore u pregovorima sa EU, ali i njegovanje zdravih regionalnih odnosa i regionalnog pomirenja.

CGO će nastaviti da svojim kritičkim i konstruktivnim pristupom doprinosi procesu uspostavljanja tranzicione pravde, ma koliko to bilo izazovno i često nailazilo na otpore u nadležnim institucijama, ali i kritiku nekih društvenih struktura. Stoga, veoma cijenimo ovu odluku premijera, jer se uspjeh u evropeizaciji Crne Gore mjeri i kredibilitetom i profesionalnim integritetom ljudi koji su dio pregovaračkog procesa, a Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je tu važna karika. A u tim strukturama, a kamoli na rukovodećim mjestima, ne bi smjelo biti mjesta za one koji negiraju zločin, odluke međunarodnih sudova i oglušavaju se o poštovanje međunarodnih dokumenata.

Tamara Milaš, koordinatorka programa Ljudska prava