Praksom do novih znanja i rezultata

Stotine autorskih ili priređenih novinskih članaka u online i štampanim medijima, desetine TV i radio priloga, kao i dokumenata koje tretiraju različite obasti, rezultat su tromjesečnog plaćenog stažiranja pet studenata u okviru projekta „Mediji za mene“ koje se završava sjutra u organizaciji Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Jelena Kavarić, Kristina Vučković, Milica Lipovac, Nikola Jovanović i Petra Marković imali su priliku da, u periodu od 15. marta do 15. juna 2021. godine, kroz lični doprinos steknu vrijedna iskustva uz jaku mentorsku podršku u radu televizije Vijesti, portala Vijesti, Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CG), radio i portala Antena M, i radija KRŠ.

Pet stažista/kinja izabrano je nakon Foruma medijske pismenosti, tokom februara ove godine, na kojem je učestvovalo 20 studenata sa različitih univerziteta u Crnoj Gori. Zainteresovani za Forum su se prijavljivali kroz kompetitivan proces koji je generisao višestruko više prijava od broja predviđenih učesnika/ca.

Koordinator za razvoj u CGO-u, Damir Nikočević, istakao je da su stažisti pokazali zavidan i kontinuiran nivo interesovanja i posvećenosti. „Studenti su učestvovali u različitim oblicima angažmana kroz medije i organizacije koje se bave medijima, a o tome svjedoče njihovi svakodnevni tekstovi, prilozi, programski dokumenti koji su doprinijeli jačanju sadržaja medija i organizacija u kojima su angažovani“, kazao je Nikočević.

Petra Marković koja je prethodna tri mjeseca stažirala u Televiziji Vijesti ocijenila je: „U novinarstvu postoji čuvenih 5W+H (šta, ko, gdje, kada, zašto i kako), ali kada dođete u televizijsku redakciju vidite da je to samo smjernica. Pravi zadatak je da neki događaj koji je trajao sat – dva, zajedno sa kolegama iz tehničkog dijela, predstavite u dva minuta i učinite zanimljivim. Ovo iskustvo me je tome naučilo“.

Tokom ovog stažiranja sam vidjela i naučila šta znači biti redakcijski novinar. Zaista mi je značilo da već tokom osnovnih studija dobijem ovakvo iskustvo, koje će mi kasnije pomoći da oblikujem svoje želje vezane za odabir karijere,“ istakla je Milica Lipovac koja je tromjesečno stažiranje obavila na portalu i radiju Antena M.

Nikola Jovanović, koji je obavljao stažiranje u radiju KRŠ, navodi: „Zahvalan sam na prilici za stažiranje koje je obezbijedio CGO zato što sam dobio šansu da steknem iskustvo u radio novinarstvu. Znanje i rutina koje sam za tri mjeseca stažiranja stekao, definitivno će mi mnogo značiti za početak novinarske karijere“.

CGO nastavlja sa razvojem i realizacijom programa u oblasti medijske pismenosti i unaprjeđenja kapaciteta medija, naročito kroz rad sa mladima koji su kroz ovo tromjesečno stažiranje osnažili znanja i vještine koje će im biti od koristi u daljim profesionalnim angažmanima.

Plaćeno tromjesečno stažiranje je organizovano u okviru projekta „Mediji za mene“ koji CGO sprovodi uz podršku ambasade Kraljevine Holandije, ambasade Kraljevine Norveške i Balkanskog fonda za demokratiju njemačkog Maršalovog fonda SAD (BTD).

Nikola Osekovac, asistent na projektima