Tužilaštvo potvrdilo još jedan plagijat Lakićević Đuranović

CGO pozdravlja odluku Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici da i u ovom slučaju, a imajući u vidu nesporne dokaze koji slijede iz krivične prijave koju je CGO podnio 02. decembra 2019. godine ODT-u, podnese optužni prijedlog protiv prof. dr Bojane Lakićević Đuranović.

Ne ohrabruje činjenica da je, i pored očiglednog postojanja krivičnog djela, ovaj slučaj bio predugo u fioci Tužilaštva, ali se nadamo da će njegovo dalje procesuiranje ići efikasno.

CGO podsjeća javnost da se ovdje, za razliku od prvog slučaja, koji se odnosi na plagiranje specijalističkog rada Đorđija Drinčića, radi o kvalifikovanom obliku krivičnog djela za koji je zaprijećena veća kazna, a iz razloga što je na osnovu ovog plagijata ostvaren izbor u više akademsko zvanje, shodno posljednjim izmjena Krivičnog zakonika u ovom segmentu koje je CGO inicirao.

Još jedan optužni prijedlog u vezi sa istim krivičnim djelom protiv iste osobe potvrđuje  da se ne radi o izolovanom slučaju i nepažnji u akademskom i pedagoškom radu Lakićević, već da je to njen modus operandi, odnosno pristup koji ona ima u svom radu.

Ovo treba biti podsticaj i Osnovnom sudu u Podgorici da što prije okonča postupak po prvom slučaju, koji traje gotovo dvije godine od prvog ročišta u tom predmetu i pola godine od kada su trebale biti izrečene samo završne riječi odbrane.  Ovaj postupak se neobjašnjivo dugo odugovlači, a zbog čega je CGO u više navrata apelovao na predsjednicu Osnovnog suda da isprati efikasnost postupajućeg sudije.

Konačno, ovo bi moralo biti i podsjetnik novom rukovodstvu Univerziteta Crne Gore (UCG) da je Bojana Lakićević Đuranović i dalje, iako pod suspenzijom, u radnom odnosu sa tom ustanovom. UCG još nije preduzeo odgovarajuće mjere u cilju detaljne analize njenog dosadašnjeg naučnog rada, niti pokazao dovoljnu spremnost da se suoči sa ovim ili drugim sličnim slučajevima plagijata među svojim akademskim osobljem.

Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica