Otpor rigidnim zahtjevima koji su protivni konceptu građanskog društva

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve nasilja zasnovanog na vjeroispovijesti i uvjerenju, Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva donosioce odluka da se prioritetno posvete kreiranju ambijenta za otvoren i konstruktivan dijalog o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja svih građana i građanki Crne Gore. To uključuje i energičniji pristup suzbijanju ekstremističkih tendencija u crnogorskom društvu, a prije svega kroz nastavak rada na Nacionalnoj platformi za suzbijanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije.

Otpor rigidnim zahtjevima koji su protivni konceptu građanskog društva

Političke promjene u posljednjih godinu dana nijesu donijele odgovore na brojne otvorene probleme, a uz hroničnu društveno-političku krizu pojačanu pandemijom, sužen je i prostor za sadržajan dijalog, pogotovo u oblasti identitetskih pitanja. CGO cijeni da su aktuelne tenzije u društvu ozbiljne i da zahtijevaju krajnje odgovoran pristup svih aktera, kao i otklon od retrogradnih narativa i destruktivih akcija koji urušavaju građanski koncept države Crne Gore.

Stoga, CGO poziva nadležne ograne da u cilju poštovanja svih vjerskih ubjeđenja spriječe potencijalnu diskriminaciju podležući rigidnim zahtjevima tradicionalnog shvatanja vjerskih ubjeđenja, kao i da rade na kreiranju okvira za djelotvornu zakonsku zaštitu vjere i uvjerenja svih građana u skladu sa evropskim standardima i najboljima praksama.

CGO apeluje na političke partije, ali i na širu javnost, da prepoznaju da u savremenom društvu nema prostora za prednost bili čijih ličnih ubjeđenja i vjerovanja u odnosu na Ustav, zagarantovana prava i naučno utvrđene norme, ali i društveni mir.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve nasilja zasnovanog na vjeroispovjesti i uvjerenju – 22. avgust – ustanovljen je na osnovu rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Ove godine se obilježava i 40 godina od usvajanja Deklaracije UN-a o uklanjanju svih oblika netolerancije i diskriminacije na osnovu vjeroispovijesti ili uvjerenja po sopstvenom izboru.

Miloš Vukanović, savjetnik