Nastavnici dočekuju svoj dan van fokusa resornog Ministarstva

Centar za građansko obrazovanje (CGO), povodom Svjetskog dana nastavnika – 5. oktobra, smatra da je neophodna hitna i snažna podrška nastavnicima koji su ključni akteri obrazovnog sistema, kako bi u potpunosti doprinijeli bržem oporavku ovog sistema od posljedica pandemije, ali i podizanju ukupnog nivoa kvaliteta obrazovanja.

Nastavnici dočekuju svoj dan van fokusa resornog Ministarstva

Pandemija korona virusa je značajno urušila, već odavno oslabljen, kvalitet obrazovanja, a Vlada ne preduzima odgovarajuće mjere da ojača nezavidan položaj prosvjetnog kadra i suočavanja sa situacijom u kojoj su se našli zajedno sa svojim učenicima. CGO cijeni da je neophodno da resorno Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, ali i čitava Vlada Crne Gore, da učinkovite odgovore na posljedice pandemije u dijelu obrazovnog procesa, a što uključuje fokus i na nastavnike.

Nije dobro da se nastavno osoblje, nakon skoro dvije školske godine online nastave  i maksimuma koje su nastavnici dali u moralnom, pedagoškom i profesionalnom smislu, kao i ugroženog mentalnog zdravlja učenika u zatvorenim prostorima, sada kada im je najpotrebnije slabi na različite načine.

Nastavnicima se manipuliše kroz obezbjeđenje norme časova, mnogima se umjesto produžetka ugovora o radu raskidaju radni odnosi na određeno i zapošljavaju novi nastavnici, sa ili bez iskustva, a samo kako njihovi prethodnici ne bi dobili posao na neodređeno. Izostaje analiza individualnog kvaliteta rada i iskustva takvih nastavnika, a nema ni procjene štete koja će nastati po učenike u periodu dok se početnici ne snađu i ne steknu adekvatno iskustvo.

Posebno brine da se nastavlja i loša praksa sa asistentima u nastavi za djecu kojima su ti asistenti prijeko potrebni, a imajući u vidu da se radi o djeci sa teškoćama u razvoju i učenju. Uloga njihovih asistenata je specifična, kao i navikavanje djece na te asistente. Djeca u najranijim uzrastima i tokom osnovne škole ne bi smjela, i iz pedagoških razloga, mijenjati asistenta što se danas često dešava. Takođe, u vrtićima se daju otkazi asistentima, iako je jasno da oni imaju poseban doprinos u razvoju ove djece. Umjesto da se na različite načine podrža rad ovih asistenata, kao i da se poveća njihov broj kako bi nastava bila jednako dostupna svima, bilježi negativan trend u svakom pogledu.

Dodatno, nije isplaćena naknada nastavnicima za rad preko norme u vrijeme pandemije kada su odjeljenja dijeljena na dva dijela, pa je i njihov rad bio praktično duplo duži, ali i zahtjevniji.

Takav odnos resornog Ministarstva direktno gazi i obećanje iz premijerovog ekspozea da će Vlada raditi na „unaprjeđenju obrazovnog sistema na svim nivoima uz prioritetnu depolitizaciju“.

CGO ukazuje da su nastavnici sada izloženi i mnogo većim zahtjevima od strane roditelja, djece i društva a ostaju bez podrške, pa čak ni u usavršavanju kako bi se nosili sa tim različitim zahtjevima. Opterećeni su i brojnim administrativnim obavezama što prijeti da suštinu nastave zamijeni formom.

Vlada nije uložila dovoljan napor da nastavu bolje prilagodi uslovima pandemije, a ovakav odnos prema nastavnicima za posljedicu ima prebacivanje dijela posla nastavnika na roditelje. U  današnjoj konstelaciji odnosa, djeca ne uče u školi niti za to imaju dovoljno vremena. Obesmišljava se i besplatno obrazovanje, jer roditelji često plaćaju tutore zbog izostalog interesovanja i posvećenosti Vlade ovog važnom sistemu.

CGO poziva Vladu Crne Gore da shvati važnost nastavničke uloge i obrazovanja, i postavi ga suštinski, a ne retorički, na mjesto svojih prioriteta. Potrebno je i ovu profesiju popularizovati da bi se češće birala i kako bi joj se vratio ugled koji zaslužuje. Jedino tako Crna Gora može biti u korak sa evropskim obrazovnim sistemom i obrazovati kadar koji je konkurentan na tržištu rada.

Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica