Jače od tišine

Uz moto „Jače od tišine“, Centar za građansko obrazovanje (CGO) realizuje XIII izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2022 u Podgorici, Kotoru i Beranama.

Centralni program ovogodišnjeg Festivala biće realizovan od 10. do 14. decembra u Muzičkom centru i Crnogorskoj kinoteci u Podgorici, a prateća izdanja u Kino „Boka“ u Kotoru od 11. do 12. decembra i u Kulturnom centru u Beranama od 13. do 14. decembra 2022. godine.

XIII izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ, kao i uvijek, donosi isključivo premijerna izdanja filmova izuzetnog kvaliteta i najnovije produkcije, a koja su već uspjela da dobiju nominacije i priznanja na prestižnim regionalnim, evropskim i svjetskim festivalima. Pored filmskih projekcija,  kao i godinama unazad, predviđen je i prateći program, kako bi se napravio osvrt na poruke određenih filmova i aktualizivala neka od gorućih pitanja u oblasti ljudskih prava.

Kroz Festival UBRZAJ nastavljamo višedecenijsko zalaganje za afirmaciju ljudskih prava, privlačeći široku i heterogenu publiku, što Festivalu UBRZAJ daje posebnu vrijednost u polarizovanom crnogorskom okviru. Usmjerenost na moderni koncept ljudskih prava kroz medijum filma čini Festival UBRZAJ i mjestom susreta najrazličitijih društvenih aktera, čime se jača tolerancija i inkluzija u društvu.

Filmovi koje prikazujemo su često daleko od komercijalnog filmskog izraza, ali predstavljaju dragocjen doprinos izgradnji kulture ljudskih prava, jer njihovim projekcijama nastojimo podstaći kritičko promišljanje, dijalog i akciju, okupljajući pojedince i organizacije koji mogu biti agens promjena.

Odziv i reakcije javnosti nas ohrabuju da Festival UBRZAJ i trajno vežemo za kulturnu i filmsku mapu Crne Gore. Iz tog razloga, i ove godine pozivamo našu publiku da izađe iz svoje zone komfora i suoči se sa novim i izazovnim realnostima, te da se makar na kratko identifikuje sa sudbinom i životima najrazličitijih pojedinaca i zajednica, i da zajedno sa njima ili za njih razbijamo tišinu tamo gdje je ne smije biti. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

 Ovogodišnje izdanje Festivala podržalo je Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, Opština Kotor, Opština Berane, Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Kulturni centar Berane. Partneri su BELDOCS, Sarajevo Film Festival, Human Rights Film Network i Crnogorska kinoteka. Takođe, promocija društveno odgovornog pristupa vidljiva je i u biznis sektoru, te stoga ističemo sponzorstva hotela Cue, Gostione 1928, PG taxi i Companie De Vinos Montenegro.

Prepoznajući Festival UBRZAJ kao manifestaciju od javnog značaja, podršku nam i ove godine pružaju javni servis Radio-televizija Crne Gore (RTCG), sa portalom RTCG.me, zatim nezavisni dnevnik, Portal i televizija Vijesti, Gradska TV, Gradski radio i portal gradski.me, Prva TV, televizija Nova M, Radio i portal Antena M, dnevni list Pobjeda, portal CdM,  Radio Berane i Radio Kotor. Važnost Festivala UBRZAJ prepoznali su i naši novi medijski partneri – E TV, Dnevni list Dan i Portal Analitika.

 Milica ZINDOVIĆ, PR Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2022