Uvezivanje mladih sa akterima iz EU

Predstavnici pet crnogorskih organizacija civilnog društva, koje u fokusu imaju mlade i čiji su projekti podržani kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“, a koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) sa partnerima, završili su danas studijski boravak u Briselu, koji je trajao od 27. novembra do 1. decembra. Tom prilikom su posjetili niz institucija Evropske unije i organizacija, a kako bi iz prve ruke saznali kako one funkcionišu, kao i kako se iz Brisela gleda na Crnu Goru, ali i napravili kontakte sa akterima iz EU.

Intenzivni program je započeo sastankom sa ambasadorom Petrom Markovićem, koji je na čelu Misije Crne Gore pri EU, a zatim je slijedila posjeta Ekonomskom i socijalnom savjetu Evropske unije i razgovor sa Davidom Hoićem iz Direktorata za vanjske odnose. Predstavnici OCD-a su se sastali i sa programskim koordinatorima Evropske zadužbine za demokratiju (EED) sa kojima su razgovarali o konkretnim načinima podrške kroz programe finansiranja koji su otvoreni za OCD. Takođe, grupa je imala sastanak i sa Inom Petrenkom, šeficom sektora za građane i EU vrijednosti u Evropskoj izvršnoj agenciji za obrazovanje i kulturu (EACEA), Sanjom Marinković, predstavnicom Radne grupe za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS), kao i sa predstavnicima Generalnog direktorata za vanjske politike Evropske unije u Evropskom parlamentu predvođenima Andre De Munterom.

S obzirom na rastući anti-LGBTIQ diskurs u Crnoj Gori, koji u vidu radikalnog i klerikalnog narativa targetira ne samo ovu grupu već i žene i druge marginalizovane grupe, predstavnici OCD su se sastali i sa savjetnicom za zagovaranje Belindom Dear iz evropskog ogranka Međunarodnog udruženja lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca, transrodnih i interpolnih osoba (ILGA Evropa).

I konačno, predstavnici OCD-a su se sastali i sa koordinatorkom za obuku i projekte Fondacije za evropske progresivne studije (FEPS), Elenom Gil, kao i Markom Švarcom, savjetnikom za politiku u oblasti demokratije, vladavine prava i dobrog upravljanja u kancelariji fondacije Fridrih Ebert u Briselu.

„Ova posjeta je bila konkretan doprinos razvoju mreže kontakata naše organizacije i siguran sam da će otvoriti mnoga vrata za saradnju. Nismo do sada imali priliku da se na ovaj način upoznamo sa radom EU institucija i organizacija. Njihovo iskustvo i rad značajno mogu doprinijeti razvoju i ekonomskom osnaživanju mladih u Crnoj Gori, posebno ukoliko uspijemo iz ovog umrežavanja preći na sljedeće korake i kvalitetnim inicijativama kreirati partnerstva sa akterima iz EU“, ocijenio je Uroš Bulatović iz Unije mladih preduzetnika.

„Imati priliku da razgovaramo sa predstavnicima EU institucija bilo je od velikog značaja kako za mene tako i za moj budući aktivizam. Sigurna sam da će savjeti koje smo dobili, ali i iskustva o kojima smo slušali, doprinijeti u daljem razvoju naših projekata i radu sa mladima“, dodala je Nevena Jovanović iz Mreže mladih Crne Gore.

„Ova studijska posjeta bila je odlična prilika da se direktno upoznamo sa procesom funkcionisanja u EU. Organizovani sastanci bili su od velike važnosti da predstavnicima relevantnih institucija predstavimo goruće probleme sa kojima se susrijeće i LGBTIQ zajednica u Crnoj Gori, ali i cjelokupno društvo. Takođe, dobili smo i dobre savjete kako kao organizacije civilnog društva možemo dalje lobirati za unaprjeđenje politika od važnosti za ciljne grupe sa kojima radimo“, zaključio je Miloš Knežević iz LGBTIQ Asocijacije Queer Montenegro.

Delegaciju mladih su činili: Miloš Knežević, izvršni direktor Crnogorske LGBTIQ asocijacije Queer Montenegro, Minja Novaković, programska saradnica dramskog studija Prazan prostor, Uroš Bulatović, izvršni direktor Unije mladih preduzetnika Crne Gore, Nevena Jovanović, članica Odbora direktora Mreže mladih Crne Gore, iz Podgorice, i Miloš Perović, izvršni direktor Alfa Centra iz Nikšića. Sa delegacijom je ispred projektnog tima bila Željka Ćetković, koordinatorka programa Aktivno građanstvo u CGO-u.

Posjeta je organizovana u okviru programa OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE, koji sprovodi CGO u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova Vlade Crne Gore. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Aldina Žudjelović, asistentkinja na programima