Podnijeta pritužba protiv Ministarstva zdravlja

Dvadeset članica koalicije „Ravnopravno“ podnijelo je pritužbu Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore protiv Ministarstva zdravlja, povodom pravilnika koji uređuju pristup medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO), koje je usvojilo ovo Ministarstvo, a kojima se onemogućava pristup MPO za istopolno orijentisane osobe i žene koje su u životnom partnerstvu.

Ministarstvo zdravlja je tokom prethodnih mjeseci donijelo osam pravilnika koji se odnose na Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, a kojima definisani načini i uslovi za procjenu podobnosti i odabir davalaca, kao i vrste laboratorijskih testiranja kroz koja moraju da prođu.

Dio ovih pravilnika je očigledno diskriminatoran u odnosu na istopolno orijentisane osobe, te ih direktno, a u potpunosti nezakonito, onemogućava da koriste prava iz zakona o MPO. Istopolno orijentisane osobe su ovim pravilnicima onemogućene da doniraju polne ćelije, a žene koje su u životnom partnerstvu su onemogućene da ostvare prava na liječenje neplodnosti primjenom postupaka MPO.

Ova situacija, osim što onemogućava istopolno orijentisane osobe da pristupe MPO, dodatno istopolno orijentisane žene koje imaju potrebu da ostvare prava na liječenje neplodnosti primjenom postupaka MPO onemogućava da sklope životno partnerstvo iz razloga što će u slučaju da to učine biti onemogućene da to svoje pravo i ostvare.

Imajući u vidu Zakon o MPO, kao i Ustav Crne Gore, ratifikovane ugovore o ljudskim pravima i Zakon o zabrani diskriminacije, jasno je da su pomenuti pravilnici koji pravo iz zakona uskraćuju osobama sa zaključenim životnim partnerstvom sa osobom istog pola diskriminatorni, jer se radi o neopravdanom razlikovanju, odnosno uskraćivanju prava po osnovu seksualne orijentacije, što je izričito zabranjeno.

Zakoni i pravilnici treba da urede život kakav se dešava, i kad god to ne čine njihova primjena je kako na štetu onih na koje se ti zakoni i pravilici odnose, tako i na štetu same države.

Članice koalicije „Ravnopravno“ zahtijevale su pritužbom da Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore u ovom slučaju postupi u skladu sa nadležnostima, utvrdi diskriminatorne osnove ovih pravilnika, preporuči njihovu hitnu izmjenu kako bi se uklonio svaki osnov za diskriminaciju u istima, a Ministarsvu zdravlja naloži da prekine sa praksom diskriminatornog postupanja prema LGBITQ osobama.

Članice koalicije „Ravnopravno“:

Kvir Montenegro
Juventas
Asocijacija „Spektra“
Udruženje LBTQ žena „Stana“
Centar za građansko obrazovanje (CGO)
Centar za ženska prava
Klinički centar Crne Gore
Crnogorski olimpijski komitet
CRNVO
Crnogorski ženski lobi
Institut Alternativa
Akcija za ljudska prava
ANIMA
CEDEM
NVO „Prima“
Aktivna zona
Sigurna ženska kuća
SOS Nikšić
NVO CAREP
Centar za istraživanje i monitoring CeMI