Politički i društveni akteri da doprinesu smanjenju radikalizacije u društvu

Centar za građansko obrazovanje (CGO) izražava zabrinutost što ovu predsjedničku kampanju prate radikalni izrazi netrpeljivosti, a što je tokom protekle sedmice kulminiralo i pokušajem onemogućavanja predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića, na Cetinju i u Nikšiću, da se obrati svojim biračima, kao i prijetnjama upućenim putem društvenih mreža predsjedničkim kandidatima Draginji Vuksanović Stanković i Milu Đukanoviću i njegovoj supruzi. Ovakvi slučajevi su uznemirujući jer ugrožavaju demokratske principe i ljudska prava.

CGO poziva nadležne institucije da na adekvatan način procesuiraju i sankcionišu sve počinitelje ovih incidenata. Važno je da institucije sistema pokažu da ovakav vid neslaganja sa bilo čijim političkim ili drugim stavovima nije dozvoljen. Jedino tako se može demonstrirati privrženost očuvanju demokratskog karaktera izbornog procesa koji je neophodan u pravcu snižavanja tenzija u ukupnom društvenom ambijentu.

CGO ukazuje da ova nemila dešavanja nijesu iznenađujuća, već očekivana posljedica za sve one koji pažljivo prate određene tendencije u društvu koje odavno pokazuju simptome zabrinjavajuće radikalizacije. To su godinama unazad izgrađivali uglavnom politički akteri svojim neodgovornim postupanjem, uvredljivim govorom i isključivošću prema oponentima, a što je pratio i pasivan odnos institucija koje su morale mnogo više raditi na suzbijanju svih oblika govora mržnje i govora koji poziva na diskriminaciju. Posljedično, danas imamo pad povjerenja građana u institucije, nedopustivo visok prag tolerancije na nasilje, uz snažnu polarizaciju a što je okvir koji pogoduje radikalizaciji.

Porazno je da iznova imamo i izborne procese koje prati napeta atmosfera i tenzija uprkos deklarativnoj posvećenosti učesnika da doprinesu miru i stabilnosti. Crnogorskom društvu treba miran, transparentan i inkluzivan izborni proces, u skladu sa međunarodnim standardima i principima vladavine prava. Treba nam  i izborni proces u kojem su kandidati i kandidatkinje fokusirani na jasne i realne programe u interesu građana i građanki umjesto populističkih kampanja koje dijele već isuviše izdijeljeno društvo.

CGO ukazuje da je crnogorskom društvu neophodna drugačija politička paradigma u kojoj političari svojim djelovanjem nadograđuju i jačaju demokratsku kulturu kroz javne politike u najboljem interesu građanstva, ali i vlastitu odgovornost i emancipatorsku ulogu, uz komunikaciju sa političkim neistomišljenicima koja se zasniva isključivo na argumentovanoj razmjeni mišljenja i ideja.

Petar Đukanović, programski direktor