Sjednice Vlade da ponovo budu uživo prenošene

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je danas Vladi Inicijativu o ponovnom uspostavljanju prenosa uživo sjednica Vlade, cijeneći da ukidanje tih prenosa sjednica nije dobra odluka, niti dobra poruka za građane i građanke, jer nesumnjivo umanjuje nivo transparentnosti rada Vlade i otežava medijima, civilnom sektoru i ostaloj zainteresovanoj javnosti da se direktno informišu o radu Vlade.

Bez obzira na način na koji je 43. Vlada vodila otvorene sjednice, o čemu su se javnu ocjenu dali i iz Pokreta Evropa sad, koji vodi predsjednik Vlade, a sa kojom je CGO u mnogo čemu saglasan, ipak smatramo da je još lošiji pristup zatvoriti ih za javnost.

Uz sve nedostatke koje se vežu za te prenose sjednica, kao i činjenicu da su one često predstavljale marketinški poligon sada već bivšem premijeru i nekim njegovim kolegama, pružale su i dragocjen uvid u karakter te Vlade. Javnost ima pravo da svjedoči na koji način i uz čiju podršku se donose određene odluke, kako ko od ministara predstavlja svoje materijale ili diskutuje o nekim drugim važnim pitanjima. Takođe, prenos sjednica može biti od izuzetnog značaja kada su u pitanju tačke dnevnog reda koje se sastoje od usmenih informacija, i koje zainteresovana javnost ne može naći kasnije.

CGO je na stanovištu da umjesto ukidanja prenosa sjednica, 44. Vlada treba nastojati da ispravi greške prethodnika i omogući da te sjednice i suštinski budu transparentne, bez zamračenih transakcija, dokumenata i tajnih tačaka, ali i da afirmiše argumentovane diskusije.

CGO napominje da aktivnost prenosa sjednica ne troši dodatno vrijeme rada Vlade, ne remeti rad, ne proizvodi dodatne troškove, a tehnički uslovi za to postoje.

Konačno, CGO podsjeća da se u ekspozeu 44. Vlade transparentnost naglašava kao vodič u gotovo svim oblastima rada Vlade pa je, tim prije, nelogično da se sjednice Vlade zatvore.

CGO očekuje od Vlade da ozbiljno razmotri ovu inicijativu i uvaži pravo javnosti da zna.

Nikola Mirković, saradnik na programima