Studenti moraju biti proaktivni u borbi za svoja prava i bolje društvo

Centar za građansko obrazovanje (CGO), povodom Dana studenata, podsjeća na značaj razvoja kritičke misli i aktivizma kod mladih, a posebno u kontekstu potencijala koji nosi studentska populacija, ali koji, na žalost, u crnogorskom kontekstu, ostaje hronično marginalizovan, kako zbog izostanka proaktivnosti samih studenata, tako i potcjenjivanja njihove pozicije od strane donosilaca odluka.

U Crnoj Gori preovlađuje pasivnost studentske populacije, koja svoj izraz ima i u izostanak akcija koje vode unaprjeđenju studentskog statusa i širim kvalitativnim promjenama. Dio uzroka je i u obrazovanju koje ne afirmiše proaktivan i kritički argumentovan pristup, ali to nije opravdanje za nezainteresovanost mladih za društveno-politička zbivanja koja oblikuju i njihovu budućnost.

CGO cijeni da je jedna od zajedničkih karakteristika svih vlasti u Crnoj Gori njihovo zanemarivanje pitanja mladih koji sve manje postoje i na nivou predizbornih obećanja, a praktično ih nema prilikom definisanja politika od značaja za mlade i njihove primjene.

CGO podsjeća i da odavno najavljeni novi Zakon o visokom obrazovanju, koji bi trebao adresirati i neke od problema sa kojima se studenti suočavaju, još nije došao ni na dnevni red Vlade a kamoli do Skupštine. Izostaju i sistemske mjere kako bi se studentima pružila podrška tokom obrazovnog i nakon obrazovnog procesa, a nema ni valjane procjene učinaka Programa stručnog osposobljavanja.

Crnoj Gori su potrebni obrazovani mladi ljudi koji će biti nosioci promjena, ali nema ni mjera kojima bi se smanjio tzv. “odliv mozgova” niti preciznih podataka o tome koliko ova pojava pogađa crnogorsko društvo.

U međuvremenu, studenti i studentkinje ćute i čekaju da drugi donesu odluke, što samo pojačava njihov zavisan položaj iz kojeg ni sami ne mogu razviti sve svoje potencijale, ali ni uložiti iste u progres države Crne Gore. Ni smjena generacija među političarima nije unaprijedila svijest o kapitalu koji postoji u studentskoj populaciji, jer se pokazuje da mladi političari i političarke fokus imaju primarno na lični i partijski interes.

Zbog toga, CGO poziva studente da odlučno zagovaraju svoja prava, budu hrabri i istrajni u tim naporima, jer su njihova energija i znanje ključni za ostvarivanje promjena koje mogu učiniti crnogorsko društvo istinski demokratskim.

Dan studenata – 4.april, obilježava se u znak sjećanja na demonstracije, organizovane 1936.godine, kao simbola studentske energije i borbe za pravdu i slobodu, a u kojima je život izgubio Žarko Marinović, student prava.

Itana Gogić, asistentkinja na projektima