Zašto i dalje nema odgovora o kašnjenju naknada korisnicima programa stručnog osposobljavanja

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ponovo ukazuje na problem neisplaćivanja naknada korisnicima „Programa stručnog osposobljavanja“, koji su 15. januara počeli sa radom i čiji su poslodavci do 4. februara 2013. dostavili nadležnim institucijama potrebna dokumenta. Zavod za zapošljavanje i nadležno Ministarstvo finansija i dalje nesavjesno i netransparentno rade svoj posao kršeći Zakon o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem. Dodatno, CGO izražava osnove sumnje u diskriminaciju koja se sprovodi prema jednom broju lica na stručnom osposobljavanju.

Podjećanja radi, značajnom broju korisnika Programa čiji su poslodavci blagovremeno dostavili mjesečne izvještaje, januarske naknade nijesu još uvijek isplaćene, čime se krši Zakon o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem. Iako je krajnji rok za isplaćivanje naknada korisnicima Programa bio 10. februar 2013. januarske naknade nijesu isplaćene ni nakon petnaest dana od predviđenog roka, zbog čega je CGO i ranije reagovao.

U međuvremenu je CGO dobio podatke koji dodatno zabrinjavaju. Ti podaci ukazuju da pored kašnjenja januarskih naknada korisnicima Programa, izgleda postoji diskriminacija u dinamici plaćanja, jer je jednom manjem broju lica nadoknada isplaćena. Upravo takav selektivan pristup, u kojem su privilegovani nerijetko ona lica koja su na stručnom osposobljavanju u vladajućim partijama ili srodnim subjektima, dodatno učvršćuje i značaj nedavno otvorene afere “Snimak”.

CGO traži da Zavod za zapošljavanje i Ministarstvo finansija objave kriterijume po kojima su odredili dinamiku uplate korisnicima “Programa stručnog osposobljavanja” koji su blagovremeno dostavili potrebnu dokumentaciju za mjesec januar, ali i da objasni razloge kašnjenja istih ukoliko takva budžetska sredstva zaista postoje. Dobijanje ovih informacija i isplaćivanje mjesečnih naknada je od presudne važnosti kako bi se otklonile špekulacije da je ugrožavanje ljudskog integriteta kroz socijalno-ekonomski kontekst dobra podloga za ostvarivanje što boljih rezultata pojedinih političkih partija na predstojećim predsjedničkim izborima, ali i minulim parlamentarnim izborima.

Vladimir Vučković, Asistent na programima