Da li crnogorsko pravosuđe ima kapacitet da obezbijedi pravdu za žrtve ratnih zločina?

U susret izricanju presude u slučaju “Morinj”, zakazanom za 31. jul pred Višim sudom u Podgorici, Centar za građansko obrzovanje (CGO) podsjeća da žrtve ovog, ali i ostalih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Crne Gore još uvijek čekaju na zadovoljenje pravde, iako je prošlo više od 20 godina od njihovog stradanja.

CGO je bezbroj puta ukazivao da suđenja za ratne zločine traju nedopustivo dugo, da rezultiraju neizvođenjem dokaza i padanjem optužnica, i da za takav učinak tužilaštva niko nikada nije preuzeo odgovornost. Dosadašnja praksa pokazuje da višegodišnji procesi služe namjernom odugovlačenju postupaka. Stoga, ne čudi što žrtve i njihove porodice gube povjerenje u crnogorske pravosudne organe. Tome svjedoči i martovski protest zarobljenika iz logora Morinj na crnogorsko-hrvatskoj granici u Karasovićima, kada su postupak koji se već pet godina vodi u Crnoj Gori ocijenili farsičnim.

Podsjećamo da je u logoru Morinj, koji je formirala Jugoslovenska narodna armija (JNA), u periodu od oktobra 1991. do avgusta 1992, bilo zatvoreno i zlostavljano više od 160 Hrvata, među kojima veliki broj civila koji su dovođeni sa dubrovačkog ratišta. Krajem marta 2007, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) dostavilo je Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore dokazni materijal protiv više lica o zločinima počinjenim u Morinju. Optužnica je podignuta 15. avgusta 2008. a suđenje šestorici bivših pripadnika rezervnog sastava JNA Mladenu Govedarici, Zlatku Tarleu, Ivu Gojniću, Špiru Lučiću, Ivu Menzalinu i Boru Gligiću počelo 12. marta 2010. pred Višim sudom u Podgorici. Sud je 15. maja 2010. sve optužene proglasio krivim i osudio na ukupno 16 godina i 6 mjeseci zatvora. Apelacioni sud je u novembru iste godine postupak vratio na ponovno suđenje, a ukinut je dio presude u kojem je Viši sud utvrdio odgovornost dvojice prvooptuženih (Govedarice i Tarlea) za izdavanje naredbi da se zarobljenici fizički zlostavljaju. U ponovljenom postupku, Viši sud je u januaru 2012. Govedaricu i Tarlea oslobodio optužbi, a ukupna zatvorska kazna za četvoricu osuđenih bila je 12 godina. Apelacioni sud je 6. jula 2012. ukinuo presudu četvorici optuženih i potvrdio odluku kojom su Govedarica i Tarle oslobođeni krivice. Predmet je vraćen na ponovno suđenje, koje je nastavljeno 14. marta 2013, a za koje se sjutra izriče presuda.

Nakon mnogobrojnih suđenja za ratne zločine, kako u Crnoj Gori tako i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije, jasno je da njihovi ishodi ne pružaju adekvatnu satisfakciju ni žrtvama, ni društvima uopšte. Zato, zajedno sa partnerima iz zemalja regiona, CGO već godinama insistira na uspostavljanju dodatnog mehanizma koji će se baviti utvrđivanjem činjenica o svim ratnim zločinima koji su se dogodili u periodu od 1991-2001. – REKOM-a. Neophodno je raditi na istinskom suočavanju sa prošlošću koje će voditi zadovoljenju pravde za žrtve, jer je to jedini način da teško breme ratne prošlosti koje nosimo više od dvadeset godina ne ostavimo i generacijama koje dolaze.

Mirela Rebronja, koordinatorka programa