Tužioci treba odgovornije da postupaju u radu

Centar za građansko obrazovanje (CGO) cijeni da obustavljanje prekršajnog postupka protiv Mila Kadije, optuženog za diskriminaciju po osnovu nacionalne i vjerske pripadnosti, zbog nepojavljivanja predstavnika cetinjskog Osnovnog državnog tužilaštva, kojem je ovlašćenja u predmetu Kadije predalo Više tužilaštvo u Podgorici, a koje je iniciralo i podizanje optužnice, stvara opravdan osnov vjerovanja u neprofesionalno ponašanje tužioca, a svakako ne doprinosi uspostavljanju klime tolerancije i suzbijanja diskriminatornog ponašanja.

S obzirom da tužioci imaju jednu od ključnih uloga u sprovođenju pravde, javnost treba da zna iz kojeg razloga se državni tužilac nije pojavio na suđenje, čime je kompletan postupak opstruirao. Pored toga što mu je uredno dostavljen poziv, državni tužilac se morao pojaviti na suđenje po službenoj dužnosti, kao i zbog samog karaktera prekršajnog postupka. Naknadno dostavljena molba za povraćaj predmeta u pređašnje stanje, koja je samo nekoliko dana od donošenja odluke sudije Jovović, upućena od strane Osnovnog državnog tužilaštva, predstavlja naknadnu pamet tužilaštva, a ne adekvatno pravno sredstvo. Iz tog razloga se ovakvo ponašanje tužilaštva može tumačiti kao dodatno odugovlačenje postupka, iako je do sada trebao biti pravosnažno okončan.

Negativna praksa ne doprinosi jačanju povjerenja građana i građanki u crnogorsko pravosuđe, ali ni suzbijanju diskriminacije po svim osnovama. Državno tužilaštvo mora kroz, na zakonu zasnovano, preispitivanje rada pojedinih tužilaca znatno povećati nivo odgovornosti i posvećenosti, a samim tim doprinijeti da povjerenje u rad državnog tužilaštva počne konačno rasti.

Tamara Milaš
Saradnica na programima