Potpisani ugovori sa organizacijama civilnog društva o dodjeli sredstava u okviru projekta Umrežavanje civilnog društva u vezi sa ugroženim ljudskim pravima u Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu

Centar za građansko obrazovanje (CGO), ispred Koalicije za ravnopravnost KORAK, u okviru projekta Umrežavanje civilnog društva u vezi sa ugroženim ljudskim pravima u Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu potpisao je danas ugovore sa organizacijama civilnog društva kojima su dodijeljena sredstva putem javnog konkursa.

Sredstva su, u ukupnom iznosu od 15 000€, dobile četiri organizacije iz Crne Gore koje se iz različitih perspektiva bave promocijom i zaštitom ljudskih prava, a na osnovu propisane bodovne liste i kriterijuma procjene kvaliteta samih projekata: Institut za pravne studije (IPLS), Monitorov centar za medije i demokratiju (MCMD), LGBTIQ Asocijacija “Queer Montenegro” i Udruženje mladih sa hendikepom Nikšić (UMHNK).

fotor0512123727 (1)

Prilikom potpisivanja ugovora, Petar Đukanović, koordinator na programima u CGO-u kratko je pojasnio da je “cilj ovog dijela projekta bio doprinos ohrabrivanju i izgradnji kapaciteta građana i nevladinih organizacija da se aktivnije uključe u procese unapređenja sprovođenja antidiskriminacionih politika, poboljšanju zastupljenosti žena u javnom i političkom životu, kao i statusa LGBT osoba”. On je, takođe, naglasio da su “ova pitanja prepoznata kao kritične oblasti kad je u pitanju stanje ljudskih prava u Crnoj Gori, ali i u regionu”, i podsjetio na ranije aktivnosti Koalicije za ravnopravnost KORAK, uz najavu nekih u skorijem vremenskom periodu.

Dr Ilija Vukčević, izvršni direktor Instituta za pravne studije, najavio je da će se ova NVO u okviru projekta koji će realizovati naredna četiri mjeseca baviti analizom sudske prakse Ustavnog suda Crne Gore u oblasti diskriminacije, a da će fokus biti na usklađenosti sudske prakse ovog suda sa praksom nadnacionalnih sudskih institucija, prije svega Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i Suda pravde EU u Luksemburgu. „Završna faza projekta baviće se analizom kapaciteta Ustavnog suda Crne Gore i mogućnosti istog da na pravi način zaštiti građane”, zaključio je Vukčević. Nalazi projekta biće objavljeni u studiji „Vrste diskriminacije u sudskoj praksi Ustavnog suda Crne Gore – komparativna analiza sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava i Sudom pravde Evropske unije”.

Pitanje LGBT prava je u fokusu Koalicije za KORAK od njenog ustanovljenja, a projekat koji je u toj oblasti podržan predstavio je Danijel Kalezić, predsjednik Upravnog odbora organizacije Kvir Montenegro. On je istakao važnost sprovođenja aktivnosti koje direktno podižu nivo vidljivosti LGBTIQ osoba u Crnoj Gori i konkretnog aktivizma u javnim prostorima putem umjetničkog izraza i kulturnih događaja. „Queer Montenegro će u susret drugom Montenegro Pride-u imati kampanju za podizanje svijesti o pravima LGBTIQ osoba, a seriju aktivnosti počinjemo već ove nedjelje premijerom predstave „Merlinkina ispovijest” u Crnogorskom narodnom pozorištu, čime ćemo obilježiti Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Dodatno, u okviru projekta ćemo realizovati i LGBTIQ festival filma, panel diskusije, kao i ulične akcije”, najavio je Kalezić.

Zoran Radulović, predsjednik Monitorovog centra za demokratiju i medije, saopštio je da će ova organizacija u okviru podržanog projekta analizirati zastupljenost žena u crnogorskom političkom životu, kako u nacionalnom i lokalnim parlamentima, tako i u političkim partijama, a posebno u rukovodećim organima partija. „U pripremi projekta došli smo do zaključka da postoje partije u kojima je politička zastupljenost žena u njihovim rukovodećim organima poprilično veća i od zakonskih okvira i evropskih standarda, dok postoje političke organizacije za koje po podacima koji su dostupni nijeste sigurni da li su njihovi čelnici potpuno svjesni da li žele da žene u Crnoj Gori imaju pravo glasa ili ne”, kazao je Radulović.

Jedna od svakako najdiskriminisanijih grupa u Crnoj Gori su osobe sa invaliditetom. Stoga je u okviru Konkursa akcenat bio i na projektima u ovoj oblasti. Jelena Čvorović, izvršna direktorka Udruženja mladih sa hendikepom iz Nikšića, je kazala da se projekat ove organizacije bavi uslovima studiranja na Filozofskom fakultetu u Nikšiću za osobe sa invaliditetom, kao i prijedlozima za njihovo poboljšanje. „Glavni cilj projekta je obezbjeđivanje kvalitetnijeg obrazovanja studenata sa invaliditetom na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, a ciljna grupa su studenti sa i bez invaliditeta, nastavno i nenastavno osoblje”, istakla je Čvorović.

CGO je, ispred Koalicije za ravnopravnost KORAK, raspisao konkurs 9. aprila 2014. godine, na koji su organizacije civilnog društva iz Crne Gore mogle dostaviti prijedloge projekata koji treba da doprinose borbi protiv diskriminacije i da promovišu ravnopravnost, a rok za dostavljanje istih bio je 30. april 2014. Koalicija za ravnopravnost KORAK je, zahvaljujući podršci Evropske komisije, obezbijedila sredstva za manje projekte u ukupnom iznosu od 15, 000 EUR, pri čemu je minimalni iznos koji se može dodijeliti za pojedinačne projekte bio 3, 000 EUR a maksimalni iznos 4, 000 EUR. Na konkurs je pristiglo 13 projekata, od kojih je podržano 4 odnosno 30.8%.

KORAK je koalicija nevladinih organizacija iz Srbije, Crne Gore i Kosova, osnovana sa ciljem da se bori protiv diskriminacije na regionalnom nivou, a čine je Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, CHRIS Mreža i Gej strejt alijansa iz Srbije, Centar za građansko obrazovanje (CGO) i LGBT Forum Progres iz Crne Gore, Fond za humanitarno pravo Kosovo i Inicijativa mladih za ljudska prava sa Kosova.

Svetlana Pešić, saradnica na programima