Tužilaštvo i dalje nespremno da procesuira partijske miljenike

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je danas primio poštom otpravak Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) iz Podgorice u predmetu Kt br.262/15 datiran na 12. januar 2016, kojim smo obaviješteni da je ponovo odbačena krivična prijava koju je CGO podnio protiv Sanje Vlahović iz Bara, zbog krivičnog djela povreda moralnih prava autora i interpretatora iz člana 233 st.1 KZ-a, jer je navodno nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja.

CGO podsjeća da je postupajući zamjenik državnog tužioca Vukas Radonjić već u avgustu 2015. donio isto rješenje koje je na pritužbu CGO-a poništilo Više državno tužilaštvo. Stoga, CGO izražava najozbiljniju zabrinutost zbog upornosti tužioca Radonjića da zaštiti ministarku Vlahović nezavisno od obavezujućih uputa Višeg državnog tužilaštva. Radonjić ignoriše odluku Višeg državnog tužioca Olivere Ražnatović koja nedvosmisleno nalaže ODT-u u Podgorici da utvrdi sve činjenice relevantne za donošenje pravilne i zakonite odluke u predmetnoj krivično-pravnoj stvari, a nakon toga donese meritornu odluku, a ta odluka neupitno ne može biti ista kao ona koja je već poništena.

Podsjećanja radi, Viši državni tužilac je utvrdio da je prethodno rješenje o odbačaju suštinski zasnovano na nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju u pogledu utvrđivanja vremena nastupanja zastarjelosti krivičnog gonjenja što je tužilac Radonjić morao da uvaži. Umjesto toga, Radonjić svojim postupanjem direktno i bez zakonske osnove štiti osumnjičenu za plagijat ministarku Vlahović, čime se dolazi do osnovane sumnje da je Radonjićeva odluka plod političkog pritiska, a ne stručnog i odgovornog promišljanja.

Osim što ovom odlukom demonstrira direktno nepoštovanje nadređene instance, treba naglasiti da Radonjić ovim doprinosi da se inače dugo i sistemski narušavan integritet tužilačke organizacije dodatno ugrozi i da se osnaži uvjerenje da Tužilaštvo rado i revnosno procesuira one koji više nijesu miljenici predsjednika DPS-a i Vlade Mila Đukanovića, dok za njegove miljenike važe drugačiji standardi.

CGO izražava nadu da će Više državno tužilaštvo ponaviti svoju odluku zasnovanu na zakonu i pronaći način da se spriječi uspostavljanje štetne ping-pong prakse u Državnom tužilaštvu koja narušava pravnu izvjesnost i javni interes. U konkretnom slučaju, postoje svi preduslovi za pokretanje postupka pred nadležnim tužilštvom protiv ministarke Vlahović, ako se uspije ukloniti neprimjereni politički uticaj, a zakoni budu striktno primjenjivali. U tom uvjerenju, CGO je danas podnio novu prituzbu Visem drzavnom tuzilastvu.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka