Kvalitet selekcije Festivala UBRZAJ dobija nove potvrde

Centar za građansko obrazovanje (CGO), u susret sedmog izdanja Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016, uveliko radi na pripremama, selekciji i prikupljanju sredstava za organizaciju ovog, za crnogorski kontekst, jedinstvenog festivala. Festival UBRZAJ ima višestruki značaj – kako u domenu afirmacije ljudskih prava i građanskog aktivizma, tako i u predstavljanju najkvalitetnijiih filmova koji su obilježili period između dva izdanja.

Crnogorska publika je na Festivalu UBRZAJ 2015 imala priliku da gleda film Saulov sin koji je pokupio brojne nagrade, između ostalog – Zlatni Globus za najbolji strani film, više nagrada u Kanu, i dodatnih 40 nagrada, koje su sada brojnije za još jednu nagradu – Oskara za najbolji strani film Američke filmske akademije.

Naime, Laslo Nemes je trijumfovao u kategoriji za najbolji strani film u velikoj konkurenciji, gdje je nominovan bio i film Mustang Denis Hamze Erguven, takođe prikazan na Ubrzaj 2015. Nemesova drama o Holokaustu nikog u regionu nije ostavila ravnodušnim, a priča o Saulu Auslanderu, Jevreju mađarskog porijekla, nastavlja da kruži svijetom i podsjeća na ne tako davnu prošlost koje treba da se sjećamo i iz koje treba još mnogo da učimo. Njegov film ima izuzetnu važnost, posebno sada, u 21. Vijeku, kada smo suočeni sa migrantskom krizom, „logorima“, kampovima, pa i rasizmom i nevjerovatnim stepenom ksenofobije. Ovaj film služi kao podsjetnik o tome kako (fašistička) ideologija oblikuje ljude, posebno u periodima ekonomske, političke i društvene krize.

Film kao sredstvo za prenošenje važnih poruka ostaje najveće oružje u rukama autora i CGO tim sa velikim entuzijazmom svake godine identifikuje i predstavlja takva ostvarenja crnogorskoj publici. Stoga će CGO i u 2016. nastaviti sa prikazivanjem filmova koji tretiraju složenu i osjetljivu tematiku ljudskih prava i aktivno raditi na tome da crnogorskoj publici približi najznačajnija filmska ostvarenja u regionu i svijetu.

Nikola Djonović, koordinator programa