Ojačani kapaciteti NVO za sprovođenje antikoruptivnih projekata

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je danas završio drugi modul petodnevnog treninga za predstavnike tri nevladine organizacije čiji su projekti podržani kroz program Misli lokalno-djeluj lokalno!-borba protiv korupcije na lokalnom nivou.

Cilj treninga bio je da se ojačaju kapaciteti lokalnih nevladinih organizacija koje će u narednom periodu, kroz podržane projekte, sprovoditi različite aktivnosti u cilju borbe protiv korupcije, u sredinama u kojima rade i djeluju, odnosno u konkretnom slučaju u Podgorici, Danilovgradu, Nikšiću i Cetinju.

cgo-cce-trening-ipa

U okviru prvog modula, učesnici su bili u prilici da nauče više o upravljanju projektima, sa fokusom na projekte podržane od strane Evropske unije, dok su u okviru drugog modula učili o tome kako se crnogorske opštine bore protiv korupcije, na koji način se sprovode lokalni akcioni planovi za borbu protiv korupcije i planovi integriteta, koje su najosljetljivije oblasti za korupciju, ali ujedno, i koje su najadekvatnije tehnike i alati za istraživanje korupcije i koliko su mediji kao partneri značajni za efikasnu borbu protiv korupcije na lokalnom nivou.

Projekat Misli lokalno – Djeluj lokalno! – Borba protiv korupcije na lokalnom nivou ima za cilj da doprinese razvoju učešća civilnog društva u sprovođenju antikoruptivnih politika kroz monitoring, izvještavanje i nadgledanje aktivnosti na lokalnom nivou u Crnoj Gori. Između ostalog, cilj projekta je i unaprijeđenje kapaciteta manjih organizacija civilnog društva u Crnoj Gori u praćenju antikoruptivnih strategija i aktivnosti na lokalnom nivou kroz razmjenu informacija, iskustava, ali i finansijsku podršku. U toku je konkurs za podršku novim projektima koji će biti finansirani u ukupnom iznosu od 38, 000 EUR, odnosno novi rok za prijavu je 17. novembar 2016.

cgo-cce-trening-ipa1

Projekat Misli lokalno – djeluj lokalno! – Borba protiv korupcije na lokalnom nivou realizuje CGO, u saradnji sa NVO Bonum iz Pljevalja, NVO Inkubator iz Kotora i NVO Centar za istraživačko novinarstvo iz Podgorice, a podržava ga Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori kroz IPA 2015.

Svetlana Pešić, saradnica na programima