Nova Vlada treba da pokaže političku dosljednost u obračunu sa plagijatorima

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozdravlja odluku novog predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića da dosadašnju ministarku nauke Sanju Vlahović ne uključi u svoj tim. U tome se može čitati i dio političkog stava da onima koji su pod snažnom sumnjom da su plagirali naučne radove nije mjesto u Vladi Crne Gore.

Posjećamo da je CGO i ranije apelovao da se zbog postojanja osnovane sumnje da je Vlahović plagirala svoj naučni rad, na osnovu kojeg je i izabrana u zvanje na Univerzitetu Mediteran, povuče sa mjesta ministarke. Suprotno sličnim praksama u razvijenim demokratskim državama, Vlahović nije javno ponudila ili podnijela ostavku, niti je raniji premijer tražio njeno razriješenje, čime je nanijeta velika šteta i ugledu države Crne Gore koju je ona na poziciji ministarke nauke predstavljala. Činjenica da postoje dokazi, koji su mnogo puta javno iznešeni, da je Vlahović 2/3 svog rada, ili preciznije 63%, plagirala od profesora Vestminsterskog univerziteta u Velikoj Britaniji, Dimitrisa Buhalisa, i troje rumunskih autora, na žalost nije dovela do njenog sankcionisanja na Univerzitetu Mediteran niti je slučaj adekvatno procesuiran od strane Osnovnog državnog tužilaštva. Upravo je politička funkcija izgleda bila posljednja brana odbrane Vlahović i stoga je još značajnije što je ona tu poziciju sada izgubila.

Praksa država u kojima postoji lična i politička odgovornost ukazuje da se ovakvi slučajevi brzo procesuiraju, a da visoki državni funkcioneri automatski i po samom navodu o postojanju plagijata sami podnose ostavku ili bivaju razriješeni dužnosti. Crna Gora nije jedna od tih država u kojima postoji ovaj nivo odgovornosti niti akademske čestitosti, pa je tako bilo moguće da Vlahović obavlja funkciju ministarke nauke gotovo dvije godine pošto je javno i dokumentovano objavljeno da je plagirala svoj naučni rad.

CGO se nada da će i naši raniji prijedlozi Vladi za Operativni dokument za sprečavanje korupcije u oblastima posebnoga rizika, kao i za Akcioni plan za partnerstvo otvorenih uprava, a koji su, između ostalog, podrazumijevali propisivanje mjere da se svi magistarski i doktorski radovi akademske strukture zapošljenih na visokoškolskim ustanovama u Crnoj Gori, kao i nosilaca javnih ovlašćenja, učine javnim i lako dostupnim, u elektronskoj formi, biti u dogledno vrijeme primijenjeni. Naime, ovo je posebno važna mjera kako u preveniranju tako i u borbi protiv korupcije u obrazovanju, ali i snaženju akademske čestitosti i političke odgovornosti.

CGO će nastaviti da prati rad Vlade u ovoj oblasti u nadi da ovakvo zatvaranje «slučaja Vmlahović» u političkom dijelu može doprinijeti potpunom rješavanju tog slučaja i na drugim nivoia. Treba naglasiti da se se ovdje ne radi o izuzetku nego, kako tendencije pokazuju, vrlo raširenoj pojavi koja iziskuje odlučnu i dosljednu reakciju Vlada, ali i svih drugih nadležnih organa.

Mira Popović, saradnica na programima