Rekordan broj zainteresovanih za učešće u projektu “Znanje i vještine za posao!”

Rekordan broj prijava visokoškolaca zainteresovanih da pohađaju program obuke i radne prakse u okviru projekta “Znanje i vještine za posao!” stigao je Centru za građansko obrazovanje (CGO) do 15. marta 2017. u ponoć, kada je zaključen konkurs. Naime, nakon detaljne tehničke obrade dokumentacije konstatovane su 364 uredne prijave diplomiranih visokoškolaca.

Kada je riječ o strukturi prijavljenih, u značajnom je nastavljen trend koji je primijećen na polovini konkursnog roka. Tako najveće interesovanje za ovaj vid usavršavanja pokazuju mladi iz centralnog dijela Crne Gore – 68,13%, četvrtina zainteresovanih je iz sjevernog dijela (25,55%), dok su za unaprijeđenje svoje poslovne konkurentnosti najmanje zainteresovani nezaposleni sa juga (6,32%).

cgo-cce-znanje i vjestine za posao-infografik

“Mladi nezaposleni visokoškolci, prema zaključenim podacima CGO-a, i dalje najradije sebe vide u državnoj administraciji – čak 70,36% ukupno prijavljenih. Za NVO sektor je zainteresovano 14,96%, za privatni sektor 8,59%, a samo 6,09% je onih koji svoju karijeru žele da grade u medijima”, navodi Petar Đukanović, koordinator programa u CGO-u, analizirajući sektorski presjek interesovanja.

Potvrđena je i činjenica da je najviše nezaposlenih mladih ljudi sa društvenih nauka, ali i da oni pokušavaju da proaktivno riješe taj problem. Skoro tri četvrtine (73,63%) od ukupnog broja prijavljenih je ovog obrazovnog profila, dok je sa primjenjenih nauka višestruko manje prijava (18,68%), kao i sa prirodnih nauka (7,14%). Samo dvije osobe sa crnogorskih akademija su se prijavile za učešće u ovom projektu.

“Sudeći po konačnom presjeku, žene su i dalje aktivnije u naporima da se profesionalno usavršavaju kako bi lakše našle posao, o čemu svjedoči 67,31% njihovih prijava, dok je 32,69% prijavljenih muškaraca. Raste i broj mladih između 22 i 30 godina koji su svjesni da im posao neće doći ukoliko sami sebe bolje ne pozicioniraju na tržištu rada, pa je tako 72,80% mladih među prijavljenima”, naglašava Đukanović.

„Posebno bismo istakli značaj segmenta prethodne obuke kandidata, koja ima za zadatak da ih u dovoljnoj mjeri pripremi za praksu koja će uslijediti. U sklopu obuke, kandidati će sticati znanja i vještine iz tri oblasti: komunikacije, pisanja i upravljanja projektima finansiranim kroz fondove EU i razvoja prijedloga praktičnih politika. Ove oblasti smo identifikovali kao presudne za sticanje traženih vještina na tržištu rada, a radi se o tzv. prenosivim vještinama, koje kasnije odabrani učesnici programa mogu da primijene u različitim sektorima“ , zaključio je Petar Đukanović.

Obuke će početi odmah nakon završenog procesa selekcije i trajati tokom cijelog aprila, a biće održane u Podgorici i Bijelom Polju (za odabrane kandidate iz sjevernog dijela Crne Gore). Početak radne prakse je planiran od maja 2017.

Ukupno 60 nezaposlenih diplomiranih visokoškolaca iz cijele Crne Gore imaće priliku da kroz saradnju različitih sektora obave praksu u državnoj administraciji, nevladinom sektoru, medijima ili u privatnom sektoru, odnosno svega 16.5% prijavljenih će imati priliku da bude dio ovog kompetitivnog programa.

Projekat „Znanje i vještine za posao!“ sprovodi CGO u saradnji sa agencijom Represent Communications i Upravom za kadrove, a finansira ga Evropska unija u Crnoj Gori, posredstvom Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) Ministarstva finansija. Projekat je podržan u sklopu donatorskog programa “Mladi, žene i dugoročno nezaposleni na tržištu rada”, a kao dio šireg projekta Aktivne mjere rada za zapošljivost (Operativni program Razvoj ljudskih resursa 2012-2013) čiji je glavni korisnik Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Svetlana Pešić,
saradnica na programima