Dodjelom diploma okončan prvi Forum medijske pismenosti

Danas su u Podgorici dodijeljene diplome učesnicima/cama prvog Foruma medijske pismenosti koji je Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovao u okviru projekta “Činjenice su važne – za medije koje zaslužujemo!”, uz  podršku ambasade Kraljevine Holandije.

Prilikom uručenja diploma, Damir Nikočević, koordinator za razvoj u CGO-u, istakao je važnost unaprijeđenja nivoa medijske pismenosti među studentskom populacijom koja će svoje buduće profesonalne angažmane ostvarivati u različitim društvenim sferama. „CGO nastaviti sa sprovođenjem neformalnih programa obrazovanja čiji je cilj podizanje opšteg nivoa medijske pismenosti različitih ciljnih grupa. Vjerujemo da to može osnažiti i profesionalizam novinara i medijske slobode u Crnoj Gori“, naveo on. Nikočević je kazao i da će pet polaznika prvog Foruma medijske pismenosti imati priliku da usvojena znanja i vještine pokaže kroz plaćeno tromjesečnog stažiranja u medijima i nevladinim organizacijama koje se bave medijskim pitanjima.

Forum medijske pismenosti

Kroz trodnevni Forum medijske pismenosti, ugledni domaći i regionalni predavači upoznali su učesnike sa konceptom medijske pismenosti, govorili su o ulozi medija, njihovom vrijednosnom okviru, kulturi koju mediji stvaraju, kao i o ulozi vijesti kao osnovnom izrazu novinarstva, uredničkoj selekciji, medijskoj regulaciji i samoregulaciji, Kodeksu novinara, medijskoj etici, senzacionalizmu u medijima, i oglašivačkim monopima. Bilo je riječi i o važnosti koju mediji imaju za promociju kulture ljudskih prava, posljedicama lažnih vijesti, ulozi društvenih medija, značaju provjere izvora, analizi medijskog sadržaja, tehnikama istraživanja, kao i tehnikama praćenja tokova novca prilikom izvještavanja.

Predavači na prvom Forumu medijske pismenosti bili su: Božena Jelušić, profesorica medijske pismenosti i koautorka nastavnog programa za medijsku pismenost, Duško Vuković, medijski ekspert i predsjednik skupštine NVO Media Centar, Slobodan Georgiev, urednik u BIRN-u (Balkan Investigative Reporting Network) i novinar nedjeljnika „Vreme“, Miloš Vuković, direktor Instituta za poslovnu i finansijsku pismenost (IPFP) i kompanije Fidelity Consulting, Tamara Milaš, koordinatorka programa Ljudska prava u CGO-u i Damir Nikočević, koordinator za razvoj u CGO-u.

Forum medijske pismenosti

Učesnici Foruma su imali priliku da se prijave kroz kompetitivan proces koji je generisao višestruko više prijava od broja predviđenih učesnika-ca.

Forum medijske pismenosti uspješno je pohađalo 20 učesnika/ca: Ana Burić, Anđela Purić, Biljana Popović, Damir Suljević, Danica Kovačević, Filip Lončar, Ivana Bulatović, Izabela Kordić, Maja Nikolić, Marija Krivokapić, Milena Rakonjac, Miloš Miranović, Nađa Stolica, Nikolina Tomović, Ognjen Mujović, Una Vukotić, Vlado Laličić, Vuk Peković, Vuk Vučeraković i Željka Zvicer.

Maja Marinović, asistentkinja na programima u CGO-u