Učenje i doprinos kroz praksu

Petoro studenata danas je uspješno okončalo svoje četvoromjesečno plaćeno stažiranje u medijima i organizacijama koje se bave medijima, a u okviru projekta “Činjenice su važne – za medije koje zaslužujemo”, koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) uz podršku ambasade Kraljevine Holandije.

Učenje i doprinos kroz praksu

Tako su Marija Krivokapić, Nikolina Tomović, Ana Burić, Željka Zvicer i Damir Suljević imali priliku da, u periodu od 15. marta do 15. jula 2020. godine, steknu vrijedna iskustva, uz istovremeno pružanje ličnog doprinosa u radu televizije Vijesti, portala Vijesti, Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CG), radio i portala Antena M i CGO-a.

Stažiranju je prethodio Forum medijske pismenosti, tokom februara ove godine, na kojem je učestvovalo 20 mladih ljudi. Na osnovu posvećenosti, zalaganja i zainteresovanosti tokom ovog trodnevnog intenzivnog programa, izabrano je i petoro učesnika kojima je ponuđeno tromjesečno stažiranje, a koje je kasnije, na obostrano zadovoljstvo, produženo za još jedan mjesec.

Period od četiri mjeseca, čak i uslovima dinamičnih i vanrednih okolnosti pandemije koronavirusa, obilježila je izrazita produktivnost stažista. Oni su tokom svog staža bili autori ili su obradili 850 novinskih članaka i 168 stranica različitih dokumenata, uključujući kraće analize i inicijative. Na taj način su unaprijedili vještine i praktična znanja koje će im biti od koristi u daljim profesionalnim angažmanima, ali su pomagali i rad medija i NVO u kojima su stažirali.

Stažiranje mi je pomoglo da uočim i razumijem brojne izazove i odgovornosti sa kojima se novinari i novinarke svakodnevno susrijeću u svom poslu, ali i značaj neophodnosti timskog rada, preciznosti i ažurnosti, kao i medijske pismenosti, ocjenjuje Nikolina Tomović, koja je prethodnih mjeseci stažirala na portalu Vijesti.

CGO će nastaviti da radi na programima medijske pismenosti i jačanja kapaciteta medija, kroz slične inicijative a posebno imajući u vidu značaj obezbijeđenja adekvatne prakse za mlade prije njihovog stupanja na tržište rada.

Damir Nikočević, koordinator za razvoj