Političke elite imaju odgovornost da sankcionišu svaki vid nasilja

Povodom Međunarodnog dana nenasilja – 2. oktobra, Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva sve društvene aktere da svojim djelovanjem utiču na očuvanje kulture suživota, mira i dijaloga.

Dešavanja prethodnih mjeseci su pojačala napetost u društvu. Više od pola godine pandemije, ekonomske neizvjesnosti i restrikcija, predstavljaju ozbiljno opterećenje za cijelo društvo, a na njih su se nadovezale političke i identitetske tenzije. Incidenti na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kao i porast porodičnog nasilja, moraju biti alarm za političke lidere da koriguju ton svog djelovanja. Krajnje je vrijeme za otklon od agresivnog populističkog i radikalno-vjerskog vokabulara i davanja primata realnim i konstruktivnim izrazima. 

CGO ukazuje da nova vlast, ali i opozicija, moraju imati u vidu da postojeći mehanizmi tolerancije u crnogorskom društvu imaju limit pritiska koji mogu da podnesu. Iako je trajuća politička kriza posljedica pogrešnih političkih odluka u dugom vremenom okviru, odgovornost za bilo kakvu vrstu eskalacije tenzija imaju svi trenutni politički lideri.

Ne smijemo dozvoliti da kultura agresivnosti još jednom preovlada crnogorskim društvom. Zbog toga uvijek napominjemo i na problem nekažnjivost inspiratora i odgovornih za zločine iz 90ih.

Ovom prilikom, CGO podsjeća i na Povelju Ujedinjenih nacija kojom se insistira na mirnom, nenasilnom pristupu prilikom adresiranja društvenih izazova i problema. Postulati Povelje UN upućuju na nenasilne oblike komunikacije, na mehanizme koji smanjuju nasilje, kao i na obavezu nadležnih institucija da najstrožije sankcionišu ponašanje onih koji podstiču i produbljuju bilo kakav oblik nasilnog ponašanja, a pogotovo prema manjinama, ženama i novinarima.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) je 2007. ustanovila obilježavanje Međunarodnog dana nenasilja na rođendan Mahatme Gandija kao priliku za „širenje poruke nenasilja”, rezolucijom koja potvrđuje „univerzalnu važnost principa nenasilja”.

Miloš Vukanović, savjetnik