Mamula kao antifašističko stratište zaboravljena i od prošle i ove vlasti

Centar za građansko obrazovanje (CGO) koristi priliku da i ove godine oda poštovanje svim nastradalima i zatočenima u logoru Mamula tokom II svjetskog rata, a među kojima je bilo većinsko stanovništvo iz Boke Kotorske. CGO poziva aktuelnu vlast da preispita ugovor sa firmom „Orascom“ koji se odnosi na ostrvo Lastavica, i da adekvatno zaštiti ovaj kulturno-istorijski spomenik koji je bio antifašističko stratište.

Mamula kao antifašističko stratište zaboravljena i od prošle i ove vlasti

Podsjećamo da je logor na ostrvu Lastavica, poznatijem kao Mamula, rasformiran nakon kapitulacije Italije 14. septembra 1943, prije 78 godina, a svakog septembra se održava komemoracija u znak sjećanja na zločine koji su se desili na Mamuli. Delegacija CGO-a je i ove godine posjetila ostrvo Lastavicu kako bi odali pomen nastradalima, zajedno sa boračkim udruženjima iz Boke Kotorske i njihovim gostimaCGO žali što ni nova Vlada nije poslala svoje predstavnike da budu dio komemorativnog događaja.

Moderna Crna Gora može biti zasnovana jedino na antifašizmu,  a to uključuje, između ostalog, i jednak odnos prema svim mjestima stradanja od strane fašista u Crnoj Gori tokom II svjetskog rata. Zabrinjava činjenica što je i danas malo poznato da je preko 2.000 bilo zarobljeno i mučeno u Kampo Mamuli od čega najviše žena i djece.

Mamula, ali sva druga mjesta stradanja na teritoriji Crne Gore, bi morala biti dio obrazovnog sistema i posebne ponude obrazovnog turizma, umjesto što se ide ka potpunom zaboravu patnje i bola zatočnika Mamule.

Mamula kao antifašističko stratište zaboravljena i od prošle i ove vlasti

CGO će nastaviti da insistira na očuvanju antifašističkog kulturno-istorijskog naslijeđa u različitim formama, a kako bi i time doprinijeli i očuvanju sjećanja na antifašističke žrtve, ali i građanskog koncepta Crne Gore.

Tamara Milaš, koordinatorka programa Ljudska prava