Oštro sankcionisati svakog ko podstiče bilo kakav oblik nasilja

Povodom Međunarodnog dana nenasilja – 2. oktobra, Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuje na obavezu svih u društvu da utiču na očuvanje kulture suživota, mira i dijaloga, uz obavezu nadležnih institucija da neselektivno i najstrožije sankcionišu ponašanje onih koji podstiču i produbljuju bilo kakav oblik nasilnog ponašanja.

Oštro sankcionisati svakog ko podstiče bilo kakav oblik nasilja

Crna Gora se danas suočava sa negativnim tendencijama koje duboko dijele već isuviše podijeljeno društvo. Pokazuje se i da su mnogi donosioci odluka bili neiskreni u retoričkim zalaganjima za toleranciju i vladavinu prava, a da su im na prvom mjestu partikularne kalkulacije. U posljednjih nekoliko godina, svjedočimo i nemilim događajima u pojedinim crnogorskim opštinama, koje karakterišu nacionalistički izrazi i izlivi mržnje prema drugačijima, devastacija kulturno-istorijskih dobara, fizički obračuni među građanima zbog političkih i ideoloških razlika, itd. Ovo je dijelom posljedica i nasljeđa sistemskog zaborava i izostanka izgradnje kulture mira, uz jačanje radikalizma i ekstremizma, a što opravdano uznemirava javnost.

CGO naglašava da odgovornost za sve ovo imaju nosioci političke moći, primarno iz vlasti, ali i iz opozicije. Posebno brine izostanak neselektivne osude i efikasnijeg procesuiraja svih onih koji su podsticali na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu religije, porijekla, nacionalne pripadnosti, ili drugih ličnih svojstava.

Razbijanje zidova nacionalizma i fašizma, podsticanje zdravorazumskog i neostrašćenog pristupa, stručnosti, principijalnosti i pomirenja, suživota, tolerancije, uvažavanja i ekonomskog prosperiteta morali bi biti okvir svakog građanina i građanke Crne Gore. Dugoročno i održivo prevazilaženje manifestacija nasilja zahtijeva koordinaciju i rad brojnih društvenih aktera.

CGO vjeruje da je obrazovanje o ljudskim pravima i o mirnom i nenasilnom rješavanju problema od ključne važnosti u uspostavljanju kulture nenasilja. CGO je od osnivanja posvećen promociji univerzalnih ljudskih prava i kroz svoje programe kontinuirano radi na obrazovanju građana i građanki kako bi zauzeli aktivan pristup u zagovaranju i praksi nenasilnih načina rješavanja sukoba.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) je 2007. ustanovila 2.oktobar kao Međunarodni dan nenasilja i priliku za „širenje poruke nenasilja”, rezolucijom koja potvrđuje „univerzalnu važnost principa nenasilja”. Međunarodni dan nenasilja obilježava se na dan rođenja Mahatme Gandija, jednog od vođa pokreta za nezavisnost Indije i začetnika filozofije i strategije nenasilnog otpora. Gandijevski principi nenasilne borbe za ostvarivanje građanskih, političkih i ekonomskih i svih drugih zagarantovanih prava inspirisali su mnoge ljude da svojim djelovanjem doprinose razvoju slobode i demokratskog društva.

Tamara Milaš, koordinatorka programa Ljudska prava