Besplatno pravno savjetovanje za građane i građanke u slučajevima povrede prava putem društvenih medija

Centar za građansko obrazovanje (CGO) će do polovine februara 2023. godine pružati besplatno pravno savjetovanje građanima i građankama u slučajevima povrede digitalnih prava putem društvenih medija.

Razvoj interneta, a posebno društvenih mreža, u velikoj mjeri su uticali na način komunikacije i pružili nove mogućnosti razmjene informacija i mišljenja koji su i slobodi izražavanja dali širu dimenziju. Međutim, ta sloboda izražavanja na društvenim mrežama se nerijetko zloupotrebljava i koristi na način kojim se ugrožavaju prava drugih, kroz objavljivanje neprimjerenih i uvrijedljivih komentara, kao i onih koji afirmišu ili pozivaju na mržnju, nasilje i diskriminaciju.

Prepoznajući ovaj rastući problem, CGO je otvorio pravno savjetovanje o ostvarivanju zaštite građana i građanki koji su mete prijetnji, omalovažavanja, govora mržnje i verbalne agresije na društvenim medijima kojima se narušava njihov ugled i dostojanstvo ili osjećaj bezbjednosti.

Oni koji smatraju da im je potrebna ova vrsta podrške, mogu se obratiti radnim danima CGO-u putem email adrese info@cgo-cce.org, dostavljajući osnovne lične podatke, kontakt i opis slučaja u najvažnijim karakteristikama (uz priloženi dokaz). Nakon procjene osnovanosti zahtjeva, CGO tim će odgovoriti sa savjetom koje se pravne radnje mogu preduzeti.

Pravno savjetovanje pruža se u okviru projekta “Ustanimo protiv diskriminacije, govora mržnje, mizoginije i drugih oblika digitalnog nasilja!” čiji je cilj jačanje svijesti javnosti i podsticanje građanskog angažmana u poštovanju ljudskih prava i borbi protiv diskriminacije, kao i u promociji i primjeni mehanizama unaprjeđenja zaštite ljudskih prava u digitalnoj sferi. Projekat podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kanade.

Maja Marinović, saradnica na programima