Mladi Tuzi i Podgorice uče o tome kako da blokiraju mržnju i šire ljubav

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je, 10. i 11. novembra, organizovao radionice „Mladi blokiraju mržnju, šire ljubav!“ u SMŠ „25. maj“ u Tuzima, Gimnaziji „Slobodan Škerović“ i srednjoj ekonomskoj školi „Mirko Vešović“ u Podgorici.

Radionice „Mladi blokiraju mržnju, šire ljubav!“ su imale za cilj da upoznaju mlade sa govorom mržnje, kako da ga prepoznaju, prijave i bore se protiv njega. Radionice su dio vršnjačkih edukacija, koje se osmislili i vodili srednjoškolci, učesnici XXVI Škole ljudskih prava, uz mentorstvo CGO-a.

„Mi u Centru za građansko obrazovanje smo ponosni na naše mlade radioničare/ke koji su iskazali spremnost da budu aktivan glas protiv govora mržnje i da stanu u zaštitu ljudskih prava najranjivijih grupa koje su najčešće mete govora mržnje“, navela je Željka Ćetković, koordinatorka programa Aktivno građanstvo u CGO-u i mentorka mladima prilikom osmišljavanja radionica. „Mladi žele da govore, žele da doprinesu adresiranju problema koji se tiču svih nas. Potrebno je samo dati im šansu da se njihov glas čuje“, zaključila je Ćetković.

Damjana Brajović, učenica Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“ i jedna od radioničarki smatra da je važno imati fokus na izvore govora mržnje i njegov uticaj. „Mladi ljudi su najviše otvoreni prema govoru mržnje putem društvenih mreža gdje se susreću sa njim svakodnevno. To može da ima značajne efekte na dalji razvoj, kako pozitivne tako i negativne. U najvećem broju slučajeva su ti efekti negativni, jer zbog straha da oni ne budu žrtve govora mržnje postaju oni koji ga šire,“ objašnjava ona.

Na drugoj strani, Anđela Dukaj, učenica Srednje mješovite škole „25. maj“ Tuzi, ima nešto pozitivnije iskustvo. „Kad je u pitanju mjesto u kome ja živim (Tuzi), mislim da se to i ne pojavljuje toliko. Trudimo se da razumijemo druge ljude oko nas i ako, uprkos tome, dođe do govora mržnje u našoj okolini, branimo žrtvu/e toga, a naravno daćemo sve od sebe i da se to ne ponovi,“ navodi ona.

Aleksa Obradović, učenik Srednje stručne medicinske škole, govorio je o svom iskustvu po završetku radionice. „Moje iskustvo kao edukatora na ovu temu bilo je korisno i smatram da se mladi mogu boriti protiv govora mržnje, jer tek u društvu gdje su svi ravnopravni i gdje ne postoji govor mržnje može se normalno živjeti,“ naglašava on.

Radionice „Mladi blokiraju mržnju, šire ljubav!“ bile su prilika da se vršnjačkom edukacijom targetiraju problemi koje govor mržnje izaziva u lokalnoj zajednici i da se osnaže mladi da se protiv njega bore, ali i da nauče kako da preventino reaguju ubuduće.

Vršnjačku edukaciju u okviru radionica u srednjim školama vodili su srednjoškolci: Aleksa Obradović, Anđela Dukaj, Mihailo Čogurić, Marija Boljević, Mia Martina Praščević, Sofija Krcalović i Jelena Boljević.

Radionice su organizovane u okviru kampanje Savjeta Evrope Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!, koja je dio zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope “Horizontalna podrška zapadnom Balkanu i Turskoj 2019 – 2022”.  

Dragana Vasiljević, asistentkinja na projektima