Uspješno XIII izdanje festivala Ubrzaj

Uz moto „Jače od tišine“, Centar za građansko obrazovanje (CGO) realizovao je tokom decembra XIII izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2022 u Podgorici, Kotoru i Beranama.

Kao i u ranijim izdanjima, Festival UBRZAJ donio je 14 premijernih izdanja filmova izuzetnog kvaliteta i najnovije produkcije sa snažnom ljudskopravaškom dimenzijom, a koja su već uspjela da dobiju nominacije i priznanja na prestižnim regionalnim, evropskim i svjetskim festivalima. Pored filmskih projekcija, realizovan je i prateći program, u vidu panel diskusija kroz koje je napravljen osvrt na poruke određenih filmova, ali i aktualizovana neka od gorućih pitanja u oblasti ljudskih prava u Crnoj Gori.

Festival UBRZAJ otvoren je tradicionalno na Međunarodni dan ljudskih prava, u Muzičkom centru u Podgorici, regionalnom premijerom filma SIN”, francuskog pisca i reditelja Florijana Zelera, čime je CGO je obilježio i 20 godina svog rada. Na otvaranju je govorila izvršna direktorka CGO-a, Daliborka Uljarević, koja se osvrnula na dvodecenijski rad CGO-a i uručila nagradu Festivala UBRZAJ i CGO-a za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam advokatu Siniši Gazivodi.

Filmski program je uključio i dokumentarne filmove nastale u okviru IPA Interreg Italija-Albanija-Crna Gora programa “RECON” – LIMUN I POMORANDŽE, rediteljke Enxhi Noni; ZAŠTO BAŠ TAKO, rediteljke Une Jovović, PJESMA DNEVNO DRŽI RAT NA ODSTOJANJU, rediteljke Tamare Pavićević; i EHO ILI PUTOVANJE HEROJA, reditelja Daria Harunia.

Ovogodišnji program imao je značajan osvrt i na pitanja slobode i granica medija u kontekstu poštovanja drugih ljudskih prava, i u tom dijelu su prikazani filmovi ZA*EBI OVAJ POSAO, autorke Vere KrichevskayaPISANJE VATROM, autora Rintu Thomasa i Sushmit Ghosha; i DO DASKE , autora Aleksandra Reljića, koji je bio i gost Festivala UBRZAJ.

MOJA IMAGINARNA ZEMLJA, ostvarenje čileanskog reditelja Patricia Guzmána, na UBRZAJ je došao i sa nominacijom sa Kanskog festivala u kategoriji Zlatno oko, posebno radujući vjernu publiku Festivala UBRZAJ koja je i ranije imala prilike da gleda Guzmánova ostvarenja.

UBRZAJ 2022 je akcentovao i goruća pitanja položaja žena, a u tom programskom segmentu publika je imala priliku da gleda crnogorski dokumentarni film ŠEJLA, u režiji Velibora Čovića, zatim višenagrađivani film KORSET austrijske rediteljke Marie Kreutzer, prvi autorski film proslavljene hrvatske glumice Lane Barić SNJEGULJICA, zatim film NJEŽNO, mađarskih autora Anne Nemes i Lászla Csuje, kao i  PREKOVREMENI RAD, francuskog reditelja Erica Gravela, kojim je i zatvoren festival UBRZAJ 2022.

CGO je nastojao da i kroz ovogodišnje doprinese jačanju svijesti o značaju ljudskih prava, da podstakne publiku da izađe iz svoje zone komfora i suoči se sa novim i izazovnim realnostima, te da se makar na kratko identifikuje sa sudbinom i životima najrazličitijih pojedinaca i zajednica. Misiju Festivala UBRZAJ prepoznaje i njena već formirana publika, ali i nova koja je ove godine i po prvi put imala pratila projekcije, što je snažno ohrabrenje za dalje napore u organizaciji ovog jedinstvenog festivala u Crnoj Gori.

Ovogodišnje izdanje Festivala podržalo je Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, Opština Kotor, Opština Berane, KC „Nikola Đurković“ i Kulturni centar Berane. Partneri su bili BELDOCS, Sarajevo Film Festival, Human Rights Film Network i Crnogorska kinoteka. Takođe, promocija društveno odgovornog pristupa naglašena je kroz sponzorstva hotela Cue, Gostione 1928, PG taxi i Companie De Vinos Montenegro.

Prepoznajući Festival UBRZAJ kao manifestaciju od javnog značaja, medijsku podršku su i ove godine pružili javni servis Radio-televizija Crne Gore (RTCG), sa portalom RTCG.me, zatim nezavisni dnevnik, Portal i televizija Vijesti, Gradska TV, Gradski radio i portal gradski.me, Prva TV, televizija Nova M, Radio i portal Antena M, dnevni list Pobjeda, portal CdM,  Radio Berane i Radio Kotor. Važnost Festivala UBRZAJ prepoznali su i novi medijski partneri – E TV, Dnevni list Dan i Portal Analitika.

Jovana VUČERAKOVIĆ, asistentkinja na projektima u CGO