Obećanja izbornih aktera godinu kasnije

Za mjesec dana biće godina od kako su u Crnoj Gori održani parlamentarni izbori, što je i prilika da se javnost podsjeti obećanja na bazi kojih su se građani i građanke opredjeljivali, a što Centar za građansko obrazovanje (CGO) objedinjuje u publikaciji “Parlamentarni izbori 2023. godine – izborni programi”.

Ovim CGO nastavlja sa praksom objavljivanja integralnih izbornih programa i izbornih lista partija i koalicija koje su uzele učešće na parlamentarnim izborima, koja je uspostavljena 2009. godine. Na taj način se obezbjeđuje dragocjena građa od značaja za procjenu demokratskih procesa i transparentnosti, ali i kvalitetan instrument za kontrolu ispunjenosti obećanja od strane političkih subjekata i njihovih lidera.

Na posljednjim parlamentarnim izborima takmičilo se 15 lista od kojih su četiri bile manjinske, dok je na kraju njih devet uspjelo da obezbijedi parlamentarni status. To su bili izbori sa najmanjom izlaznošću od uvođenja višestranačja (56,6%), a i prvi parlamentarni izbori koje nije organizovala Demokratska partija socijalista (DPS). Takođe, jednu listu su dominantno činile žene.

Publikacija “Parlamentarni izbori 2023. godine – izborni programi” dio je edicije Politička memorija, čiji je cilj doprinos objektivnoj analizi političkih aktera i njihovih ponuda, ali i podizanje nivoa političke kulture. Ta edicija je namijenjena akademskoj zajedinici i istraživačima koji se bave analizom političke scene u Crnoj Gori, ali i drugim zainteresovanim stranama.

Publikacija “Parlamentarni izbori 2023. godine – izborni programi”, izrađena je uz podršku Core grant regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, koji sprovodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Centar za istraživanja i javne politike (CRPM) i Institut za demokratiju i medijaciju (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost CGO-a.

Nikola Obradović, asistent na programima