Evropski parlamentarac sa predstavnicima civilnog društva

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je, danas, u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert (FES), u okviru projekta «Evropski kafe» organizovao sastanak predstavnika/ca civilnog društva sa Jozom Radošem, poslanikom Evropskog parlamenta i članom Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), a po principu World Café metode, na temu „Evropska unija i zapadni Balkan – juče, danas, sjutra?“

Evropski kafe je otvorila Daliborka Uljarević govoreći o uticaju procesa unutar Evropske unije na zapadni Balkan. “Kontekst u kojem se danas nalazi Evropska unija, dominantno generisan ekonomskom krizom i krizom političkih sistema koja jača desničarske elemente, ima negativne reperkusije i na proces tranzicije u zemljama zapadnog Balkana. Ipak, važno je da snage u društvu koje baštine vrijednosti otvorenog društva pronađu snage, mudrosti i demokratske kondicije i da kroz afirmaciju vladavine prava, ljudskih prava i sloboda očuvaju i dodatno osnaže ideju integracija kao superiornu u odnosu na uvijek pitke i u osnovi demagoške nacionalističke koncepte”, rekla je Uljarević naglašavajući potrebu crnogorskog društva za intezivnijim usklađivanjem sa evropskim standardima i najboljim praksama.
eucafe1
Jozo Radoš, poslanik Evropskog parlamenta i član Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) je govorio problemima sa kojima se Evropska unija suočava i istakao da se to nesumljivo oslikava i na proces proširenja. Evropska komisija i Savjet imaju ograničene kapacitete u smislu guranja zemalja kandidata da ispunjavaju uslove koji se od njih traže u procesu pregovora, ali evropske institucije vrlo pažljivo prate i cijene napredak koji zemlja kandidat ostvaruje. „Pristupanje Evropskoj uniji u velikoj mjeri je birokratski postupak pa će napredak zemalja kandidata zavisiti uglavnom od rezultata koje postignu u procesu pregovora.“ Podsjetio je i da je Hrvatska postala punopravna članica i izgradila čitavu mrežu demokratskih institucija, ali još uvijek sve demokratske institucije ne funkcioniraju na najbolji način. “Civilno društvo u Crnoj Gori će uvijek imati prostora za utemeljenu i konstruktivnu kritiku i sagledavanje stvari iz ugla koji državne institucije Crne Gore po prirodi stvari ne mogu imati. Doprinos organizacija civilnog društva je dragocjen i u fazi donošenja zakona i u fazi njihove primjene. Stoga je uključivanje organizacija civilnog društva u proces donošenja odluka i u procesu pristupanja Evropskoj uniji u interesu ne samo države i društva nego i svake dobre vlasti” poručio je Radoš.

eucafe2

U toku prethodne godine, CGO je organizovao četiri sastanka između predstavnika civilnog društva i nacionalnih i međunarodnih donosioca odluka, u okviru Evropskog kafea. Gosti Evropskog kafea bili su: ambasador Mitja Drobnič, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aleksandar Andrija Pejović, glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU, Gudrun Elizabet Štajnaker, ambasadorka SR Njemačke u Crnoj Gori i Zoran Pažin, ministar pravde u Vladi Crne Gore. Ovu, 2016.godinu smo počeli sa sastankom predstavnika opozicije građanske profilacije Miodragom Lekićem, predsjednikom DEMOS-a, Aleksom Bečićem, predsjednikom Demokrata Crne Gore i Dritanom Abazovićem, potpredsjednikom Ujedinjene reformske akcije (URA) koji su sa učesnicima Evropskog kafea diskutovali o tome da li žive evropske vrijednosti u Crnoj Gori i na koji način se građanska opozicija bori za njih.

Cilj Evropskog kafea je kreiranje platforme za otvorene i plodonosne neformalne diskusije koje će doprinijeti unaprijeđenju saradnje organizacija civilnog društva i institucija, inteziviranju komunikacije, mapiranju postojećih izazova i definisanju prijedloga za njihovo prevazilaženje, kao i informisanje o posebnim aspektima procesa pristupanja Crne Gore EU, a kroz diskusiju predstavnika NVO u Crnoj Gori i različitih aktera tog zahtijevnog i složenog procesa. U toku 2016. ćemo organizovati nekoliko skupova na kojima će govoriti predstavnici crnogorskih institucija, pregovaračke strukture, diplomatskog kora, političkih donosilaca odluka i drugi domaći i međunarodni eksperti iz ove oblasti.

Sastanku je prisustvovalo 35 predstavnika organizacija civilnog društva.

Svetlana Pešić, saradnica na programima