Osamostaljivanje najveći uspjeh OSI

Pokazati jedan dan života osoba sa invaliditetom, pružiti uvid u to šta invaliditet zbilja znači, ali i da osobe sa invaliditetom imaju sposobnosti i mogućnosti, cilj je aktivnosti „Jedan dan sa mnom“ kojom se zaokružuje projekat “JednakoSPOSOBNOST”, koji je Centar za građansko obrazovanje (CGO) sproveo u saradnji sa Udruženjem roditelja djece sa smetnjama u razvoju iz Podgorice.

CGO podsjeća da se osobe sa invaliditetom svakodnevno bore za pristup javnim prostorima, poslovima i socijalnoj inkluzija. Dio te svakodnevice široj javnosti osvjetljavaju kratke video priče, producirane kroz projekat, a kako bi se uticalo na jačanje svijesti i razumijevanja izazova, ali i potencijala, osoba sa invaliditetom. Ove video priče su uključile snimanje jednog dana u životu osoba sa invaliditetom i načina organizacije toga dana, bilo da je to potpuno samostalno ili sa asistentom, kolegama, prijateljima i članovima porodice. Snimanja su rađena u okruženju u kojem osobe sa invaliditetom funkcionišu redovno, uvodeći nas u njihov dan na poslu, bavljenje sportom ili hobijem, uz istovremeno suočavanje sa preprekama koje invaliditet nosi u našem društvenom kontekstu.

Priče Sanje Popović iz Danilovgrada, Adnana Kujovića iz Bijelog Polja i Kristine Korać iz Podgorice problematizuju pristupačnost i prilagođenost osobama sa invaliditetom, ali i druga pitanja od značaja za njihovu uključenost u crnogorsko društvo.

Sanja je završila školu za zubnog tehničara, ali se prekvalifikovala, i sada masira djecu a svoj najveći uspjeh vidi u osamostaljivanju. Adnan se profesionalno bavi džudoom, istovremeno studirajući i pravo, a san mu je da predstavlja Crnu Goru na Paraolimpijskim igrama. Kristina, koja je imala sužen izbor prilikom upisa u srednju školu, danas je jedna od najdruštvenijih osoba koju možete sresti, a obožava da šeta iako ona to čini malo drugačije.

Projekat „JednakoSPOSOBNOST“ (“EqualABILITY”) ima finansijsku podršku UNDP-a, u okviru projekta “Reforma nacionalnog sistema procjene invaliditeta” koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP, u saradnji sa organizacijama civilnog društva koje predstavljaju osobe sa invaliditetom, nadležnim ministarstvima i državnim institucijama.

Željka Ćetković, koordinatorka programa Aktivno građanstvo