Vršnjačke edukacije o rodnoj ravnopravnosti održane u Baru, Podgorici i Pljevljima

Nakon Škole omladinskog aktivizma, učesnici/ce tog programa održali su vršnjačke edukacije o rodnoj ravnopravnosti u Srednjoj ekonomsko ugostiteljskoj školi u Baru, Gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici i Gimnaziji „Tanasije Pejatović“ u Pljevljima.

Motivisani učesnici/ce Škole, uz mentorsku podršku projektnog tima Centra za građansko obrazovanje (CGO), kroz informativne časove su svojim vršnjacima/kinjama prenijeli znanja koja su usvojili tokom tog programa na temu rodne ravnopravnosti.

Tako je fokus radionice u Baru bila politička participacija žena, dok su podgorički gimnazijalci dobili više informacija o rodnim ulogama, a njihovi vršnjaci u Pljevljima o stereotipima i predrasudama. Priliku da iznesu svoje stavove, postave pitanja i diskutuju o rodnoj ravnopravnosti, kroz ovaj vid vršnjačke edukacije, imalo oko 100 srednjoškolaca/ki.

Pitanja je bilo puno, mladi žele da učestvuju i budu aktivni, ali ne znaju kako… Takođe, nemaju ni dovoljno informacija o temama koje se ne obrađuju u školi, kao što je npr. rodna neravnopravnost. Vjerujem da su naši vršnjaci upamtili dosta pojedinosti koje smo im prenijeli i da će to uticati i na neke njihove stavove,“ kazala je Marija Vuksanović, učenica Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole u Baru.

Da je vršnjačka edukacija odličan način da se mladi više aktiviraju smatra i Petar Tabaš, učenik Gimnazije „Slobodan Škerović“ u Podgorici. „Doživljavamo potpuno drugačiji momenat kada neko od vršnjaka/vršnjakinja govori o nekoj temi sa dozom ozbiljnosti i spremnosti da odgovore na sva pitanja, nego kada neko stariji drži predavanje, jer to podsjeća na svakodnevne školske časove koji su često neinteresantni. Mladi o ovim temama radije slušaju nekoga bližeg njihovim godinama“, ocijenio je on.

Naša uloga vršnjačkih edukatora donosi određene obaveze, ali i ljepotu prenošenja znanja vršnjacima koji brzo i kvalitetno usvajaju znanje kada im mi to prenosimo. Nemaju osjećaj autoriteta, a pri tom dobijaju kvalitetne informacije koje utiču na njihove stavove i poboljšanje njihovih kompetencija“, navodi Ružica Laković iz Gimnazije „Tanasije Pejatović“ u Pljevljima.

Vršnjačke edukacije su organizovane u okviru projekta UBRZAJMO rodnu ravnopravnost (faza II) – od stereotipizacije do ravnopravnosti! koji podržava Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava Vlade Crne Gore.

Maja Marinović, saradnica na programima