Uspješno okončan IV Forum medijske pismenosti i formirano učeničko udruženje

Danas su u Kolašinu dodijeljene diplome učesnicima/cama IV Foruma medijske pismenosti za srednjoškolce koji je Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovao u okviru projekta “Medijskom pismenošću do razvoja talenata srednjoškolaca – SMART!“ uz podršku Ministarstva prosvjete. Takođe, učesnici/ce Foruma su formirali neformalno učeničko udruženje SMART kako bi jačali svijest o važnosti medijske pismenosti među vršnjacima.

Prilikom uručenja diploma, Damir Nikočević, koordinator za razvoj u CGO-u, istakao je važnost medijske pismenosti za obrazovanje mladih, naročito u vrijeme širenja lažnih vijesti i dezinformacija. „Uticaj medija na mlade je ogroman, a samim tim je i veća mogućnost štetnih posljedica. CGO godinama ulaže napore u jačanje neformalnih programa obrazovanja kako bi se što širi krug ljudi upoznao sa ulogom medijima i vrijednosnim okvirom koji mediji stvaraju,“ kazao je on.

Tokom trodnevnog IV Foruma medijske pismenosti za srednjoškolce, analizirana je uloga medija, filtriranje informacija, odnos medija i emocija, granice između informisanja i ubjeđivanja, etika i sloboda govora, govor mržnje, kao i medijski tekstovi i prilozi, lažne vijesti i načini provjere podataka, pojava dezinformacija na društvenim mrežama, te odnosu medija i ljudskih prava. Učesnici Foruma su imali priliku da se prijave kroz kompetitivan proces koji je generisao višestruko više prijava od broja predviđenih učesnika-ca.

Kroz program smo se dotakli tema iz svakodnevnog života, naučili značenje mnogih, do sada nepoznatih, pojmova i kako da ih koristimo. Vjerujem da smo do sada svi stekli neke nove i drage prijatelje i u budućnosti se nadam ovakvom sličnom druženju i širenju znanja“, ocjenjue učenica Sara Joksimović. Učesnik programa Andrej Bjeković ističe: „Forum nam je pomogao da naučimo i na pravi način odaberemo i pratimo a i prije svega provjerimo, određene medije i njihovu pouzdanost. Mnogo pozitivne energije, dobri mentori, predavači i organizatori programa inspirisali su nas na promišljanja o ovoj temi.Ema Suljević naglašava važnost medijske pismenosti kako bi zaštitili sebe i druge od širenja lažnih informacija. „Radionice su bile jako edukativne. Iako smo generacija koja je konstantno na internetu, i mislimo da “sve” znamo, često ne znamo da razdvajamo tačno od netačnog, što su nas prethodne radionice itekako naučile,“ dodaje ona.

Predavači su bili Svetlana Jovetić Koprivica, profesorica književnosti i medijske pismenosti, Miroslav Minić, profesor književnosti i medijske pismenosti, Vesna Rajković Nenadić, novinarka i programska koordinatorka u Institutu za medije, Jovana Đurišić, glavna i odgovorna urednica portala Pobjeda.me, Milan Jovanović, analitičar Digitalnog forenzičkog centra (DFC), Damira Kalač, novinarka dnevnog lista Vijesti i aktivistkinja.

Učesnici Foruma su potpisivanjem Memoranduma ujedno postali članovi/ce neformalnog učeničkog udruženja SMART (Srednjoškoska Mreža za Afirrmaciju i Razvoj Talenata) čiji je cilj stavljanje u fokus medijske pismenosti među srednješkolskom populacijom, te će tako u narednom periodu raditi na popularizaciji predmeta putem javnih časova u školama i kroz video kampanju na društvenim mrežama.

Učesnici/ce IV Foruma medijske pismenosti i članovi/ce neformalnog učeničkog udruženja SMART su: Aleksa Knežević, Aleksandra Rakočević, Amer Trubljanin, Anastasija Dobrilović, Anastasija Maraš, Anastasija Pajović, Andrej Bjeković, Dajna Radović, Elvir Suljević, Ema Hadžimuhović, Ema Suljević, Ivona Đokmarković, Jovana Nikolić, Kemal Ljuca, Ksenija Stamenković, Marija Dožić, Marija Vuksanović, Maša Milićević, Milena Bogetić, Milena Vuletić, Milica Kaluđerović, Milica Roganović, Miljana Stanković, Nađa Perović, Nina Simonović, Rajan Radonjić, Sara Joksimović, Sofija Knežević, Teodora Gašić, Vasilisa Minić i Vukan Anđelić.

 Dženita Franca, asistentkinja na projektima