Održani javni časovi o važnosti medijske pismenosti u Bijelom Polju, Kotoru i Golubovcima

Neformalna vršnjačka edukacija o medijskoj pismenosti i podizanje svijesti o njenoj važnosti kroz javne časove učenika i učenica u Bijelom Polju, Kotoru i Golubovcima rezultat su napora neformalnog učeničkog udruženja „SMART“ (Srednjoškolska Mreža za Afirmaciju i Razvoj Talenata) osnovanog uz podršku Centra za građansko obrazovanje (CGO) da medijsku pismenost snažnije pozicioniraju među svojom generacijom. Održanim javnim časovima u različitim regionima Crne Gore prethodio je Forum medijske pismenosti u Kolašinu na kojem je učestvovao 31 učenik/ca iz cijele Crne Gore.

Srednjoškolci/ke iz različitih crnogorskih opština su, uz mentorstvo profesorice književnosti i medijske pismenosti Svetlane Jovetić Koprivica, obišli sva tri crnogorska regiona. Tako su učenici iz Srednje stručne škole u Bijelom polju (26. maja), Gimnazije u Kotoru (16. maja) i Srednje mješovite škole u Golubovcima (11. maja) bili u prilici da uče od svojih vršnjaka o medijima, pravilnom čitanju i interpretaciji medijskih priloga i tekstova, vrijednosnom okviru koji mediji stvaraju, ali i o štetnosti medijske manipulacije, propagande i lažnih vijesti.

Tokom javnog časa u Srednjoj stručnoj školi u Bijelom Polju, Ivona Đokmarković, Aleksa Knežević, Milica Roganović, Amer Trubljanin i Rajan Radonjić ukazali su na način odabira i prihvatanja medijskog sadržaja koji se konzumira, primjerima lažnih vijesti, ali i načinima provjere informacija u cilju zaštite od neprovjerenog medijskog sadržaja. U Gimnaziji u Kotoru, učenice Vasilisa Minić, Milena Vuletić, Dajna Radović i Anastasija Maraš su govorile o novinarskoj etici, slobodi govora, govoru mržnje na društvenim mrežama, ali i zakonodavnom okviru pod kojim funkcionišu mediji u Crnoj Gori. Na taj način one su podigle svijest svojim vršnjacima o ulozi medija, načinu plasiranja (dez)informacijama, ali i štetnim posljedicama nepostojanja medijski pismenog pojedinca. Učenice Aleksandra Rakočević, Jovana Nikolić i Milena Bogetić su na javnom času u Srednjoj mješovitoj školi u Golubovcima kroz originalne načine prenošenja znanja i kvizove ukazale svojim vršnjacima na primjere medijske manipulacije i objasnile razliku između informisanja i ubjeđivanja na društvenim mrežama.

Ovo je tek jedan dio aktivnosti učeničkog udruženje SMART koje nastavlja sa svojim radom. U narednom periodu će biti objavljena tri video klipa sa različitim podtemama u oblasti medijske pismenosti, a sve u cilju upoznavanja srednjoškolske i šire javnosti šta su mediji, kakav uticaj imaju na njih, kako medije treba razumjeti i čitati i na koji način mlađe generacije treba da međusobno šire svijest o medijskoj pismenosti. Učenici/ce klipove kreiraju od mentorstvom Miroslava Minića, profesora književnosti i medijske pismenosti, a isti će biti dostupni na kanalima CGO-a i na kanalima svih zainteresovanih škola za dalje korištenje.

Javni časovi i video klipovi dio su projekta Medijskom pismenošću do razvoja talenata srednjoškolaca – SMART! (Srednjoškoska Mreža za Afirmaciju i Razvoj Talenata)“ koji sprovodi CGO uz podršku Ministarstva prosvjete.

Dženita Franca, asistentkinja na projektima