Vodič za izbore kao doprinos razumijevanju i lakšem sprovođenju izbornih radnji

U susret raspisanim predsjedničkim izborima i najavljenim prijevremenim parlamentarnim izborima, Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavio jeVodič o izborima, autora dr Nikole Mugoše, predsjednika Državne izborne komisije (DIK).

Radi se o prvom vodiču o izborima u kojem je dat pregled svih relevantnih pitanja crnogorskog izbornog zakonodavstva na informativan način i uz praktičan osvrt na prava i obaveze svih strana u izbornom postupku. Namijenjen je biračima, subjektima koji učestvuju u izbornom postupku, posmatračima, medijima, ali i svima drugima koji žele da saznaju više o izbornom procesu u Crnoj Gori. Dostupan je na crnogorskom, albanskom i engleskom jeziku, u štampanoj i elektronskoj verziji.

Vodič ima tri cjeline.

Prva se odnosi na izbore za poslanike i odbornike, odnosno daje odgovore na pitanja ko ima pravo da bira i bude biran i šta se sve podrazumijeva pod biračkim pravom. Takođe, pruža uvid u proceduru glasanja, akcentujući prava i obaveze birača, ali i političkih subjekata, odnosno njihovih kandidata, koji učestvuju na izborima.

U drugom dijelu pojašnjeni su detalji koji se tiču upravo predsjedničkih izbora koji predstoje 19. marta. Tako će građani imati priliku da se podsjete i osvježe znanje o procesu biranja predsjednika, ali će i novi birači imati priliku da se na jasan i jednostavan način upoznaju sa procedurom izbora predsjednika države i između ostalog saznaju ko ima pravo da bude biran za predsjednika, šta je neophodno da bi se izvršila pravilna kandidatura i kakav je njen proces i naravno nešto više o tome kako se dolazi do izbora predsjednika.

Treći dio se odnosi na prava koja su definisana Zakonom o biračkom spisku, uključujući i zahtjeve za promjene u biračkom spisku i situacijama u kojima su oni opravdani i zahtjeve za uvid u birački spisak i kada je, kome i na koji način to dozvoljeno i nadležnostima i postupanju MUP-a u ovim situacijama.

Dodatno, kao prožimajuća pitanja se adresiraju predstavljenost izbornih lista i kandidata u medijima, kao i pozicija domaćih i stranih posmatrača izbora.

Odgovori na sva pitanja nijesu opterećeni pravnim finesama, a kako bi bili u cilju što jednostavnije upotrebe i razumijevanja od strane krajnih korisnika kojima je namijenjen, kako je autor vodiča pojasnio.

CGO podsjeća da je predsjednica Skupštine, Danijela Đurović, juče raspisala predsjedničke izbore za 19. mart 2023. godine. I održavanje vanrednih parlamentarnih izbora se očekuje u prvoj polovini ove godine, uz napomenu da je to dio i snažnih preporuka prozapadnih partnera Crne Gore, a kako bi se riješila trajuća politička kriza.

U tom kontekstu, ovaj Vodič za izbore, kao sažet i sadržajan presjek svih aspekata izbornog procesa, predstavlja vid doprinosa CGO-a i autora da se olakša razumijevanje i sprovođenje svih izbornih radnji, a što je posebno bitno u atmosferi naglašenih tenzija.

Nikola Mirković, saradnik na programima