Novinari i novinarke vjerni profesiji garant su demokratizacije društva

Centar za građansko obrazovanje (CGO) čestita svim novinarima i novinarkama u Crnoj Gori Dan novinara Crne Gore – 23. januar, uz želje da se unaprijed njihov položaj, ali i odnos prema novinarskoj profesiji.

CGO konstatuje da novinari i novinarke u Crnoj Gori rade u ambijentu koji im ne garantuje potpunu slobodu izvještavanja, a što svoju refleksiju ima i na šire procese demokratizacije društva.

Tokom 2023. godine, CGO je zabilježio 16 napada/prijetnji na novinare i novinarke i medijske kuće, od čega su se četiri napada i prijetnje odnosili na M portal, tri na Vijesti, po dvije na televiziju E, Pobjedu i Gradsku TV, a po jedna na RTCG, TV Vijesti i Antenu M.

Podsjećanja radi, u 2022. godini CGO je zabilježio 19 napada i prijetnji, a 21 tokom 2021. godine.

CGO cijeni da, bez obzira na pad u broju napada i prijetnji novinarima i medijskim kućama, nadležne institucije moraju uspostaviti mehanizme hitnih i neselektivnih postupanja prema svim ovim slučajevima. Takođe, važno je podsjetiti da do danas nije razriješeno ubistvo Duška Jovanovića, glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan.

Novinari i novinarke su noseći stub svih demokratskih društava, te je, osim neometanog ambijenta za rad koji je lišen svake cenzure i autocenzure, neophodno obezbijediti adekvatne zarade i uređeno radno vrijeme. Dodatno, jedan dio lokalnih javnih emitera na sjeveru i jugu Crne Gore nema osnovnu opremu za svakodnevno funkcionisanje, što posao zaposljenih u tim medijima čini značajno težim.

Jedino novinari i novinarke koji su privrženi profesiji i Kodeksu novinara Crne Gore mogu objektivno informisati građane i građanke, razvijati kritički orijentisano javno mnjenje, a što u konačnici doprinosi potrebnoj demokratizaciji i evropeizaciji cjelokupnog crnogorskog društva. Upravo na taj način se najbolje jača i integritet novinarske profesije.

Damir NIKOČEVIĆ, direktor za razvoj