Partije da imenuju odgovornije predstavnike u DIK-u

Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva parlamentarne političke partije da prilikom imenovanja svojih predstavnika za novi saziv Državne izborne komisije (DIK), shodno nedavno otvorenoj proceduri, vode računa da to budu oni članovi koji će se odgovorno odnositi prema zakonu i budžetskim sredstvima.

Naime, najnoviji podaci koje je CGO dobio, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, pokazatelj su da DIK nastavlja sa neracionalnim razbacivanjem novca poreskih obveznika. Iako je ova institucija u više navrata bila u fokusu javnosti zbog enormnih finansijskih izdvajanja za svoje članove, od kojih su većina i javni funkcioneri, negativna praksa dodatno je produbljena u ovom izbornom ciklusu. Nažalost, ovakvo finansijsko nagrađivanje nijesu pratili rezultati o čemu svjedoče aktuelni postupci pred Tužilaštvom zbog sumnji u nezakonit rad DIK-a, ali i afere koje u kontinuitetu prate ovu značajnu državnu instituciju.

Samo u prethodnom izbornom ciklusu u trajanju od nepuna tri mjeseca, DIK je u godini štednje isplatio enormne finansijske iznose za dnevnice, naknade i putne troškove predsjedniku, sekretaru i članovima. U tome prednjače dva člana DIK-a delegirana ispred DPS-a, Mersudin Dautović i Andrija Radman, kojima je od 19.7. do 2.11.2020. samo na ime korišćenja privatnog automobila u službene svrhe isplaćeno čak 5 447 eura, kao i Haris Mekić iz Bošnjačke stranke sa 2 541 euro. Pored toga, oni su u ovom periodu, kao i ostali članovi dobili mjesečne i posebne naknade za izbore u iznosu od po skoro 5 000 eura, bez dnevnica.

Apsolutni rekorder isplata je  Mersudin Dautović, koji je član Izvršnog odbora DPS-a gdje ostvaruje mjesečnu zaradu u iznosu od 1066 EUR. Na ime putnih toškova i korišćenja privatnog automobila u službene svrhe, Dautović je tokom ovog mandata DIK-a dobio nevjerovatnih 23 440 EUR. Na primjer, njemu je samo tokom 2018. godine po tom osnovu dodijeljeno 10 720 EUR. DIK je od 2017. do 2.11.2020. godine po osnovu naknada, dnevnica, putovanja i putnih troškova Dautoviću isplatila 49 714 eura, odnosno svako učešće Dautovića na sjednici DIK-a ovu instituciju je koštalo oko 355 EUR.

CGO je ukazao, u proteklih nekoliko mjeseci, na niz kontraverznih odluka DIK-a, od kojih su javnosti najpoznatije: donošenje Tehničkih preporuka za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača čiji djelovi su ukinuti od strane Ustavnog suda, pokušaj suspendovanja ustavnog i zakonskog prava licima zaraženim virusom COVID-19 da ostvare pravo glasa, netransparetno i nezakonito opredjeljivanje 70 000 eura za izbor najskupljeg hotela „Hilton“ za rad i održavanje sjednica u godini štednje a bez sprovođenja zakonskih procedura prilikom izbora, dodjeljivanje štampanja izbornog materijala štampariji povezanoj sa aktuelnom predsjednicom SO Bijelo Polje iz DPS-a Nemšom Omerhodžić, korišćenje softvera za provjeru potpisa podrške birača izbornim listama bivšeg odbornika DPS na Cetinju Vuka Perišića uprkos postojanju softvera koji je donirao OEBS, angažovanjem Perišića i još devet službenika Skupštine kojima je za samo nekoliko dana isplaćeno 17 900 eura a čije angažovanje i obrada ličnih podataka građana je bilo suprotno Zakonu, što je rješenjem utvrdila Agencija za zaštitu ličnih podataka. Svemu ovome prethodilo je donošenje Odluke o utvrđivanju naknada za rad u DIK-u kojim su članovi sebi pored redovnih mjesečnih i drugih naknada utvrdili posebnu naknadu tokom trajanja izbornog procesa u iznosu od dvije i po prosječne naknade na mjesečnom nivou.

Pitanje zakonitog i opravdanog trošenja novca poreskih obveznika mora biti jedan od imperativa elementarne političke odgovornosti, koja svoju dodatnu težinu dobija tokom trajanja ekonomske krize. Rezultati koji su pokazali članovi DIK-a govore u prilog tezi da njihov rad nije bio proporcionalan stečenim finansijskim privilegijama. Nadamo se da će političke partije ozbiljno sagledati rad svojih članova, kao i njihovu odgovornost za nezakonite odluke koje su dodatno narušile povjerenje u izborni proces. Imajući u vidu da ovih dana svjedočimo proklamovanoj potrebi revidiranja kadrovskog potencijala, pozivamo političke partije da na primjeru pokažu da se ne radi o pukom političkom marketingu, te da predlože nekompromitovane kandidate za članove DIK-a.

Damir Suljević, saradnik na programima